DIRLJIVO

Maleni fan Mesija strahuje za život: Vodi me iz Afganistana

Talibani ne toleriraju nogomet i uzore

Murtaza: Dresovi i lopte su ostali u kući. AFP

Avaz Sport

6.12.2018

Maleni Afganistanac Murtaza Ahmadi postao je poznat zahvaljujući improviziranom dresu Lionela Mesija (Messi), koji mu je stariji brat napravio od plastične kese. Nakon što je fotografija stigla u ruke Mesija, Argentinac je mališanu ispunio želju i na utakmici u Dubaiju izveo ga na teren, poklonio mu svoj dres s potpisom i proveo dan s njim.

On je sada protjeran iz svoje kuće, gdje su mu ostali pravi dres legende Barcelone i lopta koju je dobio na poklon od Argentinca. Zajedno sa svojom porodicom pobjegao je u Pakistan, ali zbog neimaštine ponovo se vratio u svoj Kabul, koji je pod paljbom. Sada živi u unajmljenoj sobi, javljaju afganistanski mediji. 

- Nedostaje mi kuća. Ovdje nemam ni loptu. Povedi me sa sobom. Ne mogu da igram nogomet i stalno se čuju eksplozije. Dresovi i lopte su ostali u kući, jer smo morali da odemo usred noći i majka mi je rekla da sve ostavim - napisao je dječak Mesiju.

Talibani su tražili malog Murtazu i poručili da će ga ubiti, jer oni ne toleriraju nogomet i uzore. U međuvremenu, afganistanske snage protjerale su talibane iz te oblasti, ali je Murtazina porodica odlučila da se ne vraća kući.

Njegova majka ne smije ga pustiti vani s drugom djecom, iz straha da će ga neko oteti i tražiti otkupninu. Za to vrijeme, osmogodišnji Murtaza, dok se igra u dvorištu, mašta o jednoj stvari.

- Nadam se da ću ponovo vidjeti Mesija - poručio je Murtaza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.