SANKCIJE

Abramovič među šest ruskih tajkuna na crnoj listi Tereze Mej

Britanske obavještajne službe žele im ukinuti mogućnost putovanja i vođenja imperije

Abramovič: Navodno najvažniji Putinov finansijer. Arhiv

CDM

10.12.2018

Britanske obavještajne službe sastavile su spisak šest tajkuna bliskih Vladimiru Putinu koji bi trebali biti dodatno sankcionirani zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove kćerke, pišu britanski mediji. Najzvučnije ime na listi je vlasnik londonskog kluba Čelzi Roman Abramovič.

Kako navodi "Daily Mail", obavještajne službe žele oligarsima da ukidanjem viza blokiraju mogućnost da putuju i vode svoje imperije, a u planu je i provjera finansijskog i imovinskog stanja. 

- Cilj mjera koje namjeravamo da poduzmemo jeste da ograničimo njihov manevarski prostor i njihovu sposobnost da slobodno putuju i djeluju u Britaniji, Evropi i bilo gdje drugde. Vjerujemo da su radnje Kremlja na cijelom spektru frontova, što uključuje korišctenje svojih finansijskih sredstava u ime ruske države - naveo je izvor iz policije za " Telegraph".

Kako se navodi, Roman Abramovič se nalazi na listi jer se vjeruje da je on najvažniji Putinov finansijer. Niko od saradnika ruskog oligraha nije želio komentirati ove navode. 

Osim gazde Čelzija, poznato je da su na spisku i milijarder i bivši džudo partner ruskog predsjednika Arkadij Rotenberg (Arkady) i njegov brat Boris, kao i Oleg Deripaska i Ališer Usmanov (Alisher). Šesti na spisku također je dobro poznato ime – Igor Sečin (Sechin), čovjek koji se smatra najmoćnijim u ruskim medjima.

Izvori britanskih medija navode da su su sankcije spomenutoj šestorki u direktnoj vezi s trovanjem iz Soslberija,  "Daily Mail" ih naziva i odmazdom, ali nema indicija da su oni sami učestvovali u tome.

Spisak je navodno predat Terezi Mej (Theresa May), premijerki Velike Britanije.

Podsjećamo, bivši špijun Sergej Skripal i njegova kćerka Julija otrovani su 4. marta ove godine u britanskom gradu Solsberiju. Istraga je pokazala da su Skripalovi, koji su u bolnici proveli nekoliko mjeseci, otrovani nervnim otrovom "novičok" sovjetske proizvodnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.