MANIFESTACIJA Ceremonija na olimpijskoj planini

Kineski skijaši treniraju na Jahorini

Uspješna saradnja dvije države

FENA
14.12.2018 12:48

Čen Bo: Snijeg simbol uspješne saradnje

Foto: Fena

Ceremonija povodom početka treninga skijaške reprezentacije iz kineskog grada Tijanđina održana je danas na Jahorini, uz prisustvo organizatora te mnogih ličnosti iz javnog i sportskog života. 

Naredna tri mjeseca 15 mladih skijaša iz ovog, trećeg po veličini kineskog grada, zajedno s pet trenera, trenirat će na ovoj olimpijskoj planini.

Kako je saopćeno, izvršni direktor Centra za promociju i razvoj Inicijative "Jedan pojas, jedan put" Faruk Borić, koji je moderirao raspravu, zahvalio je organizatorima na manifestaciji koja slavi olimpijski duh i saradnju dvije države.

U ime organizatora, prisutnima se obratio Dragan Jaćimović, pomoćnik za sport u Ministarstvu porodice, omladine i sporta Republike Srpske, koji je naglasio da su sportisti iz Tijanđina, njih 15, u prvom planu današnje manifestacije.

- Cilj nam je da BiH, RS, Jahorinu i grad Istočno Sarajevo predstavimo u najboljem svjetlu. Nadam se da će svi gosti koji su u delegaciji imati šta da vide i nauče jer sigurno da imamo šta i da pokažemo – rekao je Jaćimović, koji je najavio mogućnost daljnje saradnje s NR Kinom kroz ljetnu školu sporta u Trebinju.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Nenad Vuković današnji događaj smatra dokazom da Jahorina ide pravim putem.

- Opravdano smo turizam stavili na broj jedan naših prioriteta. Ovo je pokazatelj da postoje ljudi koji imaju sposobnost da otvore vrata brojnim zemljama svijeta. Danas je u pitanju saradnja s Kinom i obostrani je interes da bude prisutna ovdje – rekao je Vuković.

Šef delegacije kineskih sportista Džang Džonćua podsjetio je da saradnja BiH i NR Kine datira još iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada je na Zimskim olimpijskim igrama učestvovalo 37 sportista iz Kine. Gost iz Kine je podsjetio da će BiH 2019. biti i domaćin manifestacije zimskih sportova u okviru 16+1, zemalja Centralne i Istočne Evrope i NR Kine.

- Nadamo se da će tim skijaša iz Tijenđina iskoristiti ovu platformu i otvoriti kanale komunikacije – rekao je Džonćua.

Predstavnik kompanije "Ski Sarajevo", koja je dovela kineske skijaše, prof. dr. Siniša Karišik rekao je da je današnja ceremonija jasna poruka dobrodošlice te apalirao da se planine oko Sarajeva uvežu na način kako to rade evropska skijališta.

- Veća skijališta prave cjeline od 200, 300 ili 400 kilometara staza. Mislim da je potrebno napraviti jedinstveno skijalište, kao što je to nekad bilo za vrijeme Olimpijskih igara 1984 – rekao je Karišik, inače instruktor i profesor skijanja.

Izvršni direktor za finansije "Olimpijskog centra Jahorina" Nada Šljivić također se obratila prisutnima i rekla kako Jahorina postaje sinonim za siguran snijeg, nove staze i dobru zabavu.

- Drago nam je da je NR Kina prepoznala sve i da ćemo ih ugostiti na pripremama za Olimpijadu. Zahvalni smo što smo ukazali povjerenje Jahorini i da će ovakvi susreti - kazala je.

Ceremoniji je prisustvovala i delegacija Ambasade Narodne Republike Kine, koju je predvodila ambasadorica NR Kine u BiH Čen Bo. Ambasadorica je istakla kako je 1984. pao snijeg dan uoči Olimpijade, a tako je pao i sinoć, kada je došla delegacija, što je navela kao simbol uspješne saradnje.

- Sa stupanjem na snagu bezviznog režima za nosioce običnih pasoša između dvije zemlje sve više kineskih turista dolazi u BiH. Nadam se da će današnji događaj pomoći da se promoviraju resursi zimskih sportova u BiH da bi još više Kineza došlo u vašu zemlju – istakla je Čen Bo.

Tagovi

Jahorina NR Kina
NA VRH