ZA NADAHNUĆE

Priča dana nogometnog svijeta: Umalo su mu amputirali nogu, a sad je njom zabio Realu

Vezni igrač Viljareala junak godine

Kazorla: Trebali mu amputirati nogu. AFP

Net.hr

4.1.2019

Tridesetčetverogodišnji vezni igrač Viljareala Santi Kazorla (Cazorla) priča je dana. Nakon što je sinoć s dva gola otkinuo bodove Real Madridu na El Madrigalu u zaostaloj utakmici La Lige, njegova sportska i životna priča za nadahnuće ponovno su izašle na površinu i u centru su javnosti.

U novembru 2017. godine u najpoznatijem španskom dnevnom sportskom listu "Marca", njegova teška situacija i kalvarija s povredom osvanula je na naslovnici.


Imao čak devet operacija

Naime, na naslovnici spomenutog medija našla se fotografija njegove desne noge koja govori sve! Kazorla je imao čak devet operacija tokom kojih je ostao bez osam centimetara tetive noge. Vladala je velika opasnost od amputacije noge, bio je 636 dana van terena, karijera itekako upitna. Ljekari su mu rekli da "može biti sretan ako će moći opet hodati sa sinom po dvorištu", kako je i sam ranije kazao u intervjuu za "Marcu".

Puknuće kosti gležnja

A on je na najgoru moru koju mu je serviralo puknuće kosti gležnja dok je igrao za Arsenal odgovorio bajkovitim povratkom u Viljarealu, klubu njegovog života. I to u 34. godini. Prije pet godina, 10. septembra 2013. godine u Ženevi, gdje je Španija igrala protiv Čilea prijateljsku utakmicu, Kazorla je bio povrijeđen. Otišao mu je gležanj, napravila se pukotina u kosti. Od tada je naučio živjeti i igrati s boli u desnoj nozi…

Patnja

Pretprošli Božić, onaj krajem 2017. i 33. rođendan, Kazorla je trebao proslaviti konačnim povratkom na teren, nakon kalvarije koja traje još od oktobra  2016. i utakmice s Ludogorecom u Ligi prvaka.  Time je dokazano u kakvu patnju se za Kazorlu pretvorilo ono što se činilo rutinskom povredom i operacijom. Tetovirani dio oko gležnja nije s kože na tom dijelu tijela, nego je Kazorli tamo presađen s ramena. 

Budi sretan ako ćeš moći normalno hodati sa sinom po parku

- Doktori su mi rekli da, ako budem ponovno mogao normalno hodati sa svojim sinom u parku, da ću biti sretan - rekao je Kazorla u intervjuu za "Marcu" u novembru 2017. godine novinarki Loreni Gonzalez.

Upravo tokom hirurškog zahvata dobio je infekciju koja je prerasla u gangrenu, nakon čega su ljekari ozbiljno razmatrali da mu amputiraju nogu jer je rana postala opasna po život. 

- U to vrijeme sam još igrao, bio igrački aktivan. Medicinski stručnjaci kazali su mi kako će sve biti uredu, ali problem je nastao jer rana nije dobro zacijeljivala pa se otvorila i inficirala - objasnio je tada Kazorla. 

Izuzetno jaka infekcija

Dr. Mikel Sančez (Sanchez) u maju 2017. godine šokirao ga je medicinskim izvještajem njegovog zdravstvenog stanja, odnosno stanja noge…

Rekla mi je da sam imao izuzetno jaku infekciju, da mi je ozbiljno oštećena kost u nozi i da mi je infekcija pojela dio Ahileve pete. Nedostaje osam centimetara -  govorio je Kazorla i više od godinu i po kasnije zabija Realu na svom stadionu dva gola, od toga jedan upravo tom desnom nogom. E, to se zove nogometni junak godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.