NEOBIČAN SLUČAJ Nije prošla ova prevara iskusnog Amerikanca

Pao na dopingu sa 90 godina: Ništa od svjetskog rekorda za super deku

Bio pozitivan na epitrenbolon

Telegraf.rs
06.01.2019 18:35

Karl Grouv: Uzimao nedozvoljenu supstancu

Foto: Facebook

Karl Grouv (90), američki biciklista, zbog neobičnog prestupa za svoje godine dospio je nedavno u žižu javnosti.  On je u julu prethodne godine trijumfirao na takmičenju "Masters Track", uz postignut svjetski rekord u toj starosnoj kategoriji (u sprintu), međutim, izgleda da je super deka koristio pomagala ne bi li došao do najboljeg rezultata. 

Naime, Američka antidoping agencija (USADA) saopćila je da je prilikom doping testa kod Grouva pronađena nedozvoljena supstanca epitrenbolon, zbog čega mu je oduzeta medalja i poništeno rekordno vrijeme.

- Grouv je bio pozitivan na epitrenbolon, koji je metabolit zabranjene supstance trenbolon, poslije nalaza urina koji je takmičar dostavio 11. jula 2018. godine poslije trke i zabilježenog rekorda na stazi - kaže se u objavi Antidoping agencije.

Iako je Grouv u svoju odbranu iznio da je sporna supstanca ušla u njegov organizam preko mesa koje je konzumirao, njegove tvrdnje su opovrgnute i rezultatima testa koji mu je urađen dan prije trke, kada je bio negativan.

Dakle, on je na dan kada je vozio uzeo nedozvoljenu doping supstancu koja mu je pomogla da bude prvi.

NA VRH