BEZ DLAKE NA JEZIKU

Ante Kostelić zapalio društvene mreže: Da nije bilo Tuđmana, ne bi bilo ni Janice ni Ivice

Potpuno je posvećen skijanju

Ante Kostelić: Najzaslužnij što je Zagreb dobio utkrku Svjetskog skijaškog kupa. Arhiv

Avaz.ba

7.1.2019

Nakon što je uspješno završena još jedna utrka Svjetskog skijaškog kupa na Sljemenu puno zanimljivih stvari kazao je Ante Kostelić, svakako jedan od najzaslužnijih za to što je Zagreb dobio ovaj skijaški spektakl .

iako je prešao 80. godinu života, Ante Kostelić ne razmišlja o uživanju u penziji. Potpuno je posvećen skijanju, a pazio je i na svaki detalj sljemenske staze.

- Kuriozitet je to da nema snijega, a da je ta staza dobra. Umjetni snijeg ne može se rastopiti tek tako. Kad jednom osiguraš metar snijega uzduž cijele staze i ako temperature ne dosežu 15 Celzijevih stupnjeva, možeš održavati takmičenje - kazao je u razgovoru s novinarima nakon utrke legendarni Ante Kostelić, prenosi "Večernji list".

Dotakao se Kostelić i zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića: 

Već sam rekao nešto što se našem gradonačelniku neće svidjeti; šteta je što se ne uloži toliko u Sljeme da se napravi još jedna ili dvije žičare. Nije to golema investicija. Ne znam stoji li to pola miliona eura, ali nemojte mi reći da je za jedan ovakav grad problem 400 hiljada eura - rekao je Ante Kostelić. 

Najzanimljiviji dio razgovora svakako je bio onaj u kojem je na red došla tema o izboru najboljih hrvatskih sportaša svih vremena. U vrhu ni blizu, prema velikom broju anketa, nema Ivice Kostelića. 

- Sada se puno govori o Modriću, a on je igrač Reala, ne Dinama. A Ivica i Janica su "Made in Croatia", od svoje četvrte godine pa do kraja karijere. Oni su kompletno proizvedeni ovdje. No nisu oni proizvedeni samo od mene nego i od vas ostalih, samo vi to ne znate. Kada vam je Tuđman dao državu, vi je niste znali konzumirati, a ja jesam. Onog trenutka kad je Tuđman održao onaj poznati govor ja sam u svoj skijaški dnevnik napisao: Kucnuo je čas, moj čas. I tako su nastali Ivica i Janica. A hrvatsko skijanje paradigma je onoga što je bilo u SFRJ - rekao je Kostelić, dodavši:

- Nikada nijedan čovjek koji nije bio Slovenac ili nije pristao biti Slovenac – da se zove Petrovič premda je rođen kao Petrović jer je Hvaranin – nije prismrdio Svjetskom kupu. I vidi kako se u šest godina sve to promijenilo. Da nije bilo Tuđmana, ne bi bilo ni Janice i Ivice -  kazao je Kostelić, čija je izjava o Tuđmanu te Janici i Ivici uskoro zapalila društvene mreže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.