OFFSIDE

Hrvatskom sudiji prijeti doživotna suspenzija zbog ustaštva

Nije baš pametno sve kačiti na Facebook

Pauk: Ismijvao pravoslavni Božić. Screenshot

Telegraf.rs

8.1.2019

Nakon što je Torcida pod okriljem noći na Kantridi ostavila poruku Armadi, čestitajući im pravoslavni Božić, pripadnici Armade došli su pred prostorije Torcide u Split i razvili transparent “Herojske akcije pod okriljem noći, ovako svako može doći”.

Nakon toga, splitski gradski vijećnik i nogometni sudija Martin Pauk napisao je na svom Facebooku sljedeće: Ponoć je prošla, djeco iz Armade, vratite se kući, sarme vam se hlade. Hristos se rodi!

Društvene mreže su se potom usijale u Hrvatskoj, sudija je obrisao objavu, ali kasno, skrinšot je obišao cijelu zemlju. Inače, radi se o licenciranom HNS arbitru nižih liga, koji je čak ubacio ustaško slovo U u poruku.

HNS je već pokrenuo istragu, prenosi 24sata.hr.


- Pokrenut ćemo postupak utvrđivanja činjenica vezanih za navedenu objavu, koju smatramo nepriličnom za nogomotnog radnika, ako se zaista radi o objavi g. Pauka. Nakon toga ćemo odlučiti o daljnjem postupanju u skladu sa postojećim pravilnicima, o čemu ćemo pravovremeno obavijestiti javnost - stoji u saopćenju HNS-a.

Kao da nije bio svjestan da će jednom suditi u Rijeci, a sada mu prijeti i brisanje sa liste sudija. Prekršio je tačke pravilnika, da svi moraju da poštuju načela lojalnosti, integriteta i sportskog odnosa s načelima fer pleja, što posebno uključuje obavezu suzdržavanja od svih aktivnosti koje ugrožavaju integritet HNS-a i njegovih nadmetanja.

Također, nogometni radnici ne smiju vrijeđati ponos osoba ili grupe osoba putem prezrivih, diskriminacijskih ili klevetničkih riječi ili djela, u odnosu na nacionalnu, rasnu, kulturnu, vjersku, političku, spolnu ili bilo koju drugu pripadnost.

Prema HNS-ovom pravilniku Pauk može biti kažnjen upozorenjem, ukorom, novčanom kaznom, zabranom suđenja, brisanjem s liste i najtežom kaznom, isključenja iz organizacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.