ULAGANJA U SPORT Dvije zemlje s najbrže rastućom infrastrukturom

Poljska i Turska u posljednjoj deceniji izgradili 53 nogometna stadiona

Izvještaj UEFA-e pod nazivom "The European Club Footballing Landscape"

Avaz Sport
20.01.2019 21:04

Turska: Šareni stadion, dom Gaziantepa, koštao je 36,5 miliona eura

Foto: Arhiv

Prema posljednjem izvještaju UEFA-e Poljska i Turska su u posljednjoj deceniji izgradili 53 nogometna stadiona. Ovo ne bi trebao biti iznenađujući podatak, ako se uzme u obzir ekonomski razvoj ovih država i ulaganja u sport.

Činjenica je da su moderni stadioni u najrazvijenijim zemljama na Starom kontinentu izgrađeni daleko prije nego što ove dvije države krenuli s razvojem nogometne infrastrukture.

Turska je u posljednjih deset godina kompletirala čak 26 kapitalnih projekata, dok je Poljska za isti period imala jedan više izgrađeni stadion.

- Poljska i Turska su veoma aktivni na polju izgradnje stadiona, u posljednjih deset godina u prosjeku su podigli više od deset stadiona nego bilo koja druga evropska zemlja - navodi se u izvještaju pod nazivom "The European Club Footballing Landscape".

Činjenica je da su ove dvije zemlje po pitanju nogometne infrastrukture daleko ispred naše zemlje, u kojoj navijači žive u nadi da će dobiti makar jedan moderan stadion u dogledno vrijeme. 

- U pogledu veličine i kapaciteta objekata, Turska je izgradila objekte čiji je ukupan kapacitet 750.000 mjesta, što je više nego što imaju ruski stadioni (700.000), ali i oni u Poljskoj (600.000) - piše u pomenutom izvještaju.   

NA VRH