OTVORIO DUŠU

Nikola Kalinić: Dosta više o Kosovu, niko ne živi od prošlosti, moramo nastaviti dalje

Smatra da se što prije treba pomiriti s prošlošću

Kalinić: Krajnje je vrijeme da se riješi kosovski problem. Arhiv

Avaz Sport

28.1.2019

Košarkaški reprezentativac Srbije Nikola Kalinić u razgovoru za "Blic" rekao je da je krajnje vrijeme da se riješi kosovski problem i da se nastavi dalje.

- Otkad znam za sebe, a rođen sam 1991. godine, postoje problemi i razmirice zbog Kosova. Svjestan sam da će me mnogi zamrziti sada, ali vrijeme je da neko to kaže javno: "Hajde da riješimo više taj problem, izvučemo šta možemo i nastavimo dalje." 

Kosovski boj je bio prije 600 i više godina, a već dosta decenija to nije "naš" teritorij, neka me isprave stariji i pametniji ako griješim. Niko ne živi od prošlosti i što se prije pomirimo sa sadašnjošću i nastavimo dalje, bolje će nam biti. Nismo nebeski narod, niti smo ikada bili, imali smo svijetlih momenata u prošlosti, ali moramo da se pomirimo s tim da smo sada mala i nebitna tačka na ogromnoj mapi svijeta. Ko mi ne vjeruje, neka proputuje malo svijetom i neka kaže strancima odakle je i ko je - doživjet će šok, siguran sam. Ja sam ga doživio. Nedavno je i potpisan novi ugovor o saradnji između Njemačke i Francuske, prvi je bio 1963., dakle 16 godina nakon svega što se dešavalo u Drugom svjetskom ratu. Ej, 16 godina od svih zločina, zlodjela i žrtava su shvatili da moraju zajedno da rade i pogledajte gdje su sada. A mi i dalje pričamo o Kosovskom boju i ko zna čemu - rekao je Kalinić.

Košarkaš Fenerbahčea smatra da Srbiju politika i ideje iz 20. stoljeća ne vode nikuda. 

Isto kao i s Kosovom, otkad znam za sebe, gledam iste face po TV-u i slušam o istim likovima na radiju. A realno stanje u Srbiji, izuzevši Beograda i donekle Novog Sada, sve je gore. Shvatam da su politika i ideje kao droga, lako je navući se, ali dosta više, zarad budućih generacija, očigledno je da nas ta politika i ideje iz 20. vijeka ne vode nikuda - istakao je Kalinić, dodavši da su to uglavnom osobe koje nikada nisu bili među narodom, da su, otkad znaju za sebe, plaćeni novcem poreskih obveznika i uživaju sve blagodati i povlastice tog života. 

Zašto bi neko dobijao službene automobile na korištenje, gorivo, niže cijene za sve što kupuju, a pritom spadaju u najplaćenije ljude u državi - pita se Kalinić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.