AVIONSKA NESREĆA Šest decenija od tragedije

Dan tuge za Mančester junajted: Sjećanje na Minhen i "Bezbijeve bebe"

Crvena zvezda poslala poruku engleskom velikanu

Avaz Sport
06.02.2019 10:51

"Bezbijeve bebe": Na današnji dan otišle u vječnost

Foto: Agencije

Engleski nogometni velikan Mančester junajted danas tuguje. Naime, na današnji 1958. godine dogodila se minhenska tragedija kada su u avionskoj nesreći poginula osmorica igrača Mančester junajteda koji su se vraćali s četvrtfinalnog meča Kupa šampiona odigranog 6. februara u Beogradu protiv Crvene zvezde.

Na putu za Englesku napravljena je pauza u Minhenu da bi se dopunio rezervoar. Piloti Džejms Tejn (James Tain) i Kenet Pejment (Kennet Payment) pokušali su dva puta krenuti, a treći polazak aviona Airspeed AS.57 Ambassado sa snijegom pokrivene piste bio je koban. Avion je izgubio na brzini, proletio kroz ogradu i udario u obližnje zgrade. 

Od 44 osobe u avionu poginule su 23, među kojima i nogometaši Džef Bent (Geoff Bent), Rodžer Birn (Roger Byrne), Edi Kolman (Eddie Colman), Mark Džons (Jones), Dejvid Peg (David Pegg), Tomi Tejlor (Tommy Taylor),  Lijam Vilan (Liam Whelan). Deset dana poslije borbe za život, u bolnici je preminuo i Dankan Edvards (Duncan Edwards).

"Bezbijeve bebe" naziv je za ekipu koju je vodio Met Bezbi (Matt Busby), a koja je osvojila englesko prvenstvo 1956. i 1957. godine. Prosjek ekipe bio je oko 22 godine.

Bitku za život dobio je menadžer Met Bezbi, koji je nakon oporavka opet sjeo na klupu i formirao najbolji tim Engleske i Evrope nepunu deceniju kasnije.

FK Crvena zvezda u prvim minutama 6. februara putem Twittera poslala je poruku Mančester junajtedu. 

Šezdeset godina kasnije... i dalje se sjećamo. I uvijek ćemo se sjećati - poručili su iz beogradskog kluba.

Oglasi

NA VRH