TEHERAN

Nogometašice Irana bez mogućnosti plasmana na OI u Tokiju

Iranke će ostati kod kuće

Ženska nogometna reprezentacija Irana: Vize neće ni pokužati dobiti. AFP

Fena

19.2.2019

Ženska nogometna reprezentacija Irana će zbog političkih razloga ostati bez mogućnosti da se plasira na Olimpijske igre naredne godine u Tokiju.

Žrijebom je određeno da ekipa Irana u azijskim kvalifikacijama nastupi u grupi koja će igrati turnir u palestinskom gradu El-Ram, u koji iranski državljani ne mogu putovati. 

U Palestinu se na drugi način ne može doputovati osim preko Izraela, odnosno bez nadzora izraelske policije. Zbog toga će Iranke ostati kod kuće, a vize neće ni pokušati dobiti.

- U našem pasošu piše da u Izrael ne smijemo putovati. To nam zabranjuje zakon - kazao je tehnički vođa reprezentacije Husein Abdi i dodao da su Azijskoj nogometnoj federaciji poslali molbu da se promijeni lokacija turnira, ali da je to odbijeno.

U kvalifikacionoj grupi su, osim Palestine i Irana, još ekipe Tajvana i Filipina, a prve utakmice će se igrati 1. aprila.

Iranci u Izrael ne smiju potovati posljednjih 40 godina. Iranski zakon nalaže da se njihove ekipe i pojednici s izraelskim ne smiju takmičiti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.