GEJ AFERA

Sudija s tri mundijala na skandalozan način unapređivao kolege: Dodirnuo mi je penis i rekao ''ovo plaća taksu''

Ispad nekadašnjeg arbitra iz Kolumbije

Oskar Ruiz: U centru skandala. AFP

Alo.rs

14.3.2019

Nekadašnji nogometni arbitar iz Kolumbije Oskar Ruiz (Óscar), koji trenutno radi kao instruktor sudija u FIFA-i, našao se u centru gej afere, a optužen je od nekadašnjih kolega.

Njega su optužili Harold Perilja (Hárold Perilla), Karlos Čavez (Carlos Chávez) i Žilijan Mehai (Julián Mejía) tvrdeći da je on od njih tražio seksualne usluge u zamjenu za napredovanje.

Perilja je za jedan radio u Kolumbiji rekao da se Oskar Ruiz nad njim seksualno iživljavao od 2007. godine. 

- Seksualno se iživljavao na meni od 2007. godine dok se nisam penzionisao. Rekao mi je da imam seks s njim ako želim da napredujem u svojoj sudijskoj karijeri. Nije prestajao da potražuje sa mnom fizički kontakt. U početku mi je govorio i bolesne stvari. Bilo je nekoliko epizoda u tom uznemiravanju. Najozbiljnije bilo je u jednoj predsezoni. Pokušao je dodirnuti moje testise i zadnjicu, odbio sam i to mi je donijelo veliki problem - ispričao je Perilja. 

Perilja je, također, rekao i da su neke kolege pristale na ovakve zahtjeve Ruiza i da su oni kasnije napredovali. I druge kolege su potvrdile ove skandalozne ispade nekadašnjeg sudije iz Kolumbije. 

- Napustio sam kupatilo i on mi je dotaknuo penis i rekao: “Ovo večeras plaća taksu." Odgovorio sam: "Ne brini se" - istakao je sudija Karlos Čavez.

Inače, optuženi Oskar Ruiz je jedan od najpoznatijih i najpriznatijih sudija na području Južne Amerike, a u svojoj karijeri sudio je na mundijalima 2002., 2006. i 2010., kao i finale Kopa Libertadores 2011., a član je i CONMEBOL sudijskog programa, kao i FIFA-inog sudijskog komiteta.

Ovaj arbitar je i ranije bio u centru pažnje zbog sličnih optužbi, kada je 2010. protiv njega pokrenut proces zbog navodnog uznemiravanja kolege Maurisija Sančeza (Mauricio Sánchez), ali je on proglašen nevinim, jer nije bilo dovoljno dokaza.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.