SARAJEVO Prisjećanje

Prošle su 23 godine od reintegracije Grbavice: Stadion se digao iz pepela i ponovo postao mjesto spajanja i radosti

FK Željezničar se oglasio na svojoj na zvaničnoj stranici

Avaz Sport
19.03.2019 11:04

Stadion Grbavica: 1992. godine zapaljen

Foto: Arhiv

Na današnji dan prije 23 godine u gradske okvire vraćeno je naselje za koje su FK Željezničar i svi navijači "Plavih" posebno vezani. Naravno, riječ je o Grbavici, dijelu grada koji mnogo toga dijeli sa Željom.

Povodom toga, FK Željezničar se oglasio na svojoj zvaničnoj stranici.

Mnogi naši igrači su živjeli u tom naselju, tu su svoje prve fudbalske korake napravili i neki naši velikani, najveći broj stanovnika Grbavice nesumnjivo voli plavu boju dresa, a ne treba ni podsjećati da se tu još od 1953. godine i zvanično nalazi stadion najuspješnijeg bh. fudbalskog kluba. 

Nakon početka rata u Sarajevu u aprilu 1992. godine i opsade, koja je trajala punih 1.425 dana, ovo naselje je predstavljalo jedan od simbola strahota kroz koje je ovaj grad u tom periodu prolazio. O tome su napisane pjesme, snimani filmovi, svjetske novinske agencije su uvijek veliku pažnju posvećivale neprirodnoj podjeli grada tokom rata. 

  • Foto: (FK Željezničar)

Brojna stradanja svakako ne smiju ostati nespomenuta, a sve naše navijače dodatno bole dešavanja od 4. maja 1992. godine, kada je zapaljen naš stadion. U tom plamenu je zauvijek nestala i prepoznatljiva drvena tribina na zapadnoj strani, kao i brojni suveniri, trofeji i vrijedna dokumentacija.

Potpisivanje Mirovnog sporazuma u Dejtonu je donijelo kraj rata, a konačan povratak Grbavice pod kontrolu grada se desio 19. marta 1996. godine. Otad pa do danas Grbavica živi svoj novi život, a s njom i njenim stanovnicima i naš stadion. Iako gotovo potpuno uništen, na stadionu punom vidnih ožiljaka je već 2. maja 1996. godine odigrana prva zvanična utakmica. Bio je to, prikladno simbolično, gradski derbi u kojem su Željezničar i Sarajevo odigrali neriješeno (1:1).

U godinama koje su uslijedile Grbavica je postala mjesto spajanja, odnosno mjesto koje asocira na radost i brojne uspjehe našeg kluba - piše na stranici FK Željezničar.

  • Foto: (FK Željezničar)

Oglasi

NA VRH