ODLUKA

UEFA zatvara Maksimir zbog rasizma: Dinamu najteža kazna do sada

Zbog dešavanja u Zagrebu na utakmici protiv Benfike

Maksimir: Navijači Dinama na utakmici protiv Benfike. Sanjin Strukić/PIXSELL

Index.hr

1.4.2019

Evropska nogometna asocijacija (UEFA) kaznila je Dinamo zatvaranjem Maksimira za iduće dvije evropske utakmice, od čega drugu utakmicu uvjetno na period od dvije godine.

UEFA je prijavila rasističko ponašanje dijela maksimirske publike, korištenje pirotehnike, ubacivanje predmeta na teren i blokirane prolaze na tribinama na prvoj utakmici osmine finala Evropske lige koju je Dinamo 7. marta na svom stadionu igrao protiv Benfike. 

Osim zatvaranja stadiona, Dinamo je i novčano kažnjen s 20 hiljada eura zbog rasizma te s 40 hiljada eura zbog ostalih prekršaja, što znači da će Dinamo prvu iduću evropsku utakmicu odigrati pred praznim Maksimirom.

To će biti iduće sezone u drugom pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka.

Kazna zbog keltskog križa

"Bad Blue Boysi" su na utakmici protiv Benfike na sjevernoj tribini istaknuli zastavu na kojoj je pisalo "Blue Lions", a UEFA-i je bilo sporno slovo "o", preko kojeg je bio nacrtan keltski križ.

Podsjetimo, UEFA je sličnom mjerom reagirala i 2013. godine, kada je Rijeka igrala Evropsku ligu ispraznivši tada "Armadinu" D tribinu za susret s Lionom u grupnoj fazi. Bilo je to zbog isticanja zabranjenih rasističkih simbola i neprohodnosti stepenica među sektorima tokom susreta s Betisom.

Rijeka je zbog gaženja famozne "žute crte" na kojoj su gledaoci sjedili, platila osam hiljada eura kazne. 

Što se rasizma tiče, UEFA je tada također uočila keltske križeve na Armadinim transparentima. Keltski križ je simbol kršćanstva i keltske tradicije, a u zonu zabrana uveli su ga neonacisti. U Njemačkoj je kasnije i ukinuta organizacija VSBD/Pda.

Isticanje keltskog križa zabranjeno je na terenima Rusije te u Njemačkoj i Italiji, osim ako se utvrdi da nema nacističke konotacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.