PRAVI BUM

U Srbiji šok i nevjerica zbog poteza ruskog kluba: Braćo, pa zašto ste to napravili

Neugodno iznenađenje

Rusija: Vruć potez ruskog kluba. AFP/Twitter

Avaz Sport

5.4.2019

Na stadionu ruskog prvoligaša Ahmata iz Groznog uočena je zastava Kosova. Sliku zastave Kosova objavio je i FS Kosova na Twitteru, a fotografija je izazvala i pravi bum na društvenim mrežama. 

Prema prenošenju ogorčenih srbijanskih medija na ovaj postupak, zastava je uslikana na utakmici Ahmata s ekipom Spartaka iz Moskve, a prema riječima čelnika kluba iz Čečenije, zastava je naknadno dodana kad je za klup potpisao Bernard Beriša, 27 – godišnji napadač rođen u Peći.

Ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić izrazio je čuđenje time što je zastava Kosova izvješena na stadionu u glavnom gradu Čečenije, budući da Rusija ne priznaje nezavisnost Kosova.

- Neugodno smo iznenađeni ovim potezom. Itekako smo svjesni i poznajemo rusku principijelnost njihove vanjske politike glede Kosova i nepokolebljivi stav po pitanju teritorijalne cjelovitosti naše zemlje. Očekujemo, u svakom slučaju, da lokalni organi vlasti poštuju službenu poziciju Moskve  - rekao je Terzić, prenosi "Kurir".

Tri Albanca u ekipi Ahmata 

Osim Beriše, u ekipi su još dva Albanca, a Bernard je stigao u klub iz prijestolnice Čečenije u zimu 2017 godine iz nogometnog kluba Anži Mahačkala.

- Ta zastava nije iznad tribina od danas ili od jučer već je podignuta prije nekoliko godina. Beriša, koji igra za reprezentaciju Kosova, član je naše ekipe, našeg kluba. Zašto se od muhe pravi slon?! Ne razumijem se u politiku. Jedino što mogu je objasniti zašto je ta zastava tu. Da li će biti uklonjena ili ne, nije moje da odlučujem  - rekao je u ime kluba njegov glasnogovornik Ramzan Umarov.

Stav Rusije o nepriznavanju Kosova je nepromijenjen. 

- U vezi s tim, skrenuli smo pažnju vlastima Čečenije da je nedopustivo korištenje simbola nepriznatih kvazidržava na teritoriju Rusije. Incident smatramo tehničkom greškom. Stav Rusije o nepriznavanju Kosova je nepromijenjen i ostaje zasnovan na međunarodnom pravu i rezoluciji SB UN 1244 -  rekli su u ruskom ministarstvu vanjskih poslova za “Izvestiju”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.