ZADIVLJUJUĆE Čudo od žene

Baka s 93 godine ide na gimnastiku, a evo kako glasi njen moto za dugovječnost

Nikad nije bila bolesna niti uzimala lijekove

Kurir.rs
12.04.2019 08:15

Jedna baka koja gazi 93. godinu pravo je čudo od žene. Njeno ima je Johana (Johanna) i ona je amaterska gimnastičarka koja na takmičenjima demonstrira zadivljujuću gipkost i snagu. Njeno ime se nalazi i u Ginisovoj knjizi rekorda - ona je najstarija gimnastičarka u historiji ovog sporta. 

Johanina ljubav prema gimnastici počela je davno. Prvi susret s ovim sportom imala je sa 9 godina, a prvi put je na takmičenju nastupila 1934. godine.

Poslije Drugog svjetskog rata, gimnastika je bila zabranjena u njenoj zemlji jer se davala prednost timskim sportovima, pa se Johanna prebacila na rukomet, u kom je također bila uspješna i sa svojim timom osvojila prvenstvo Istočne Njemačke 1954. godine. 

U međuvremenu se udala i u braku rodila tri kćerke, ali je ništa od toga nije udaljilo od njene prve ljubavi.

Tako je odlučila da postane trener mladim gimnastičarima, da bi sa 57 godina, tačnije 1982., srela dvije stare prijateljice (mlađe od nje 4 i 5 godina) koje su je motivirale da s njima ponovo počne da vježba i takmiči se. 

Iste godine je Johana osvojila mnogo medalja na regionalnim takmičenjima na oduševljenje cijelog regiona.

Sada, s 93 godine, kada sabira utiske, kaže da je najponosnija na trenutak kad je uspjela pobijediti na gimnastičkom takmičenju sa 84 godine, i to u kategoriji u kojoj su sve ostale takmičarke imale od 70 do 75 godine.

Johanin životni moto glasi "Gdje je pokret, tamo je i život". Vodeći se time, do današnjeg dana nije prestala da trenira. Svaki dan vježbi posveti sat vremena, a osim gimnastike, voli i ples, plivanje, penjanje. Povreda se ne boji, a zahvaljujući redovnoj fizičkoj aktivnosti, nikad nije bila bolesna niti uzimala lijekove. Recept za zdrav život koji bi svima savjetovala vrlo je jednostavan - vježbajte, spavajte najmanje 6 sati i jedite puno voća i povrća.

Tagovi

Baka Gimnastika

Komentari

NA VRH