NOGOMET

Šta zapravo stoji iza izraelskih zastava među navijačima Totenhema i Ajaksa

Židovska simbolika

Navijači Totenhema i Ajaksa: Vole isticati zastavu Izraela. Twitter

Gol.hr

18.4.2019

U polufinalu Lige prvaka sastat će se Totenhem i Ajaks.  Među njihovim navijačima u utakmicama četvrtfinala mogli ste primijetiti izraelske zastave. Naime, Totenhem i Ajaks gaje neku vrstu židovskog identiteta, ali ta je priča vezana više za inat navijača, prenosi "Gol.hr". 

"Yid Army" jedan je od naziva za navijače londonskog kluba. Ništa tu ne bi bilo čudno da "Yid" nije pogrdan naziv za pripadnike židovske zajednice u Engleskoj, a desetljećima su baš tako vrijeđali navijače Totenhema njihovi rivali. Historijski gledano, klub je imao značajnu podršku židovskih zajednica, a procjena je da su Židovi 1930. godina činili trećinu navijača "Spursa". 

"Yid Army" postoji od kasnih 1970. ili ranih 1980. Neki navijači Totenhema su "Yid" vidjeli kao oznaku ponosa, dok su neki smatrali da je riječ uvredljiva. Svjetski židovski kongres osudio je korištenje ove riječi od navijača. Bivši premijer Velike Britanije Dejvid Kameron (David Cameron) tvrdio je da postoji razlika između navijača Totenhema koji sami sebe opisuju kao "Yids" i nekoga ko tu riječ koristi za uvrede, jer njena upotreba od navijača Totenhema nije motivirana mržnjom. 

Dakle, navijači Totenhema ne vjeruju da su njihove pjesme antisemitske. Zapravo, uvjereni su u suprotno. Pjevaju ih s ponosom, kao znak identiteta.  Mnogi fanovi "Spursa" održavaju židovski identitet, a izraelska zastava poznati je prizor na tribinama. 

Sličan fenomen uočljiv je i među navijačima Ajaksa u Holandiji. Fanovi iz Amsterdama često se znaju nazivati "Super Jews" i pjevati pjesme poput "Ko ne skače, židov nije..." 

Ni Ajaks, kao ni Totenhem nisu židovski klubovi, broj židova među navijačima nije veliki, a čemu onda židovska simbolika?

Za Ajaks, slika židovskog kluba proizilazi iz činjenice da je Amsterdam prije Drugog svjetskog rata nazvan Zapadni Jerusalem. U gradu je živjelo oko 80.000 židova, a mnogi su bili navijači Ajaksa. Poslije rata, Ajaks je imao i neke istaknute židovske vođe. 

Tokom i nakon sedamdesetih godina, Ajaks je bio izložen antisemitizmu u domaćem prvenstvu. Odgovor navijačke grupe "F Side" 1976. godine je bio takav da zastavu Izraela uzmu kao jedan od svojih simbola. Grupa je i danas aktivna, međutim, njeni članovi nisu posebno zainteresirani za solidarnost s Izraelom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.