VAN TERENA Izbjegao tragediju

Višćin saigrač se pokušao ubiti, prijatelj mu spasio život

Bivši napadač Arsenala, Sitija i Totenhema imao teško djetinjstvo

Avaz Sport
26.04.2019 14:24

Adebajor: Želi po prvi put osvojiti titulu prvaka

Foto: Arhiv

Emanuel Adebajor (Emmanuel Adebayor) je ostavio dubok trag u Premijer ligi posebno u Londonu, gdje je nastupao za klubove poput Arsenala, Totenhema, Kristal palasa, dok je odigrao i tri sezone pod ugovor za Mančester siti.

Sada ima 35 godina, nastupa za turski Bašakšehir, koji se trenutno nalazi na liderskoj pozicij turske Superlige, dok je svoju karijeru počeo u francuskom Mecu. 

- Imao sam samo šesnaest godina, sve što sam htio je da pomognem svojoj porodici. Kada je porodica siromašna, svi su siromašni. Tu postoji velika solidarnost. Međutim, kada jedan uspije, onda kao da duguje svima. U Mecu sam imao oko 3.000 funti mjesečno (3.469 eura). Moja porodica je zahtijevala kuću od pola miliona funti (578.302 eura), klub se umorio od takvih zahtjeva. Sjećam se jedne noći da sam sjedio na mom krevetu i zapitao se: "Šta radim ja ovdje? Niko nije zadovoljan sa mnom, šta je onda poenta življenja?" Ispod mene je bila apoteka, kupio sam mnoštvo lijekova na izgovor da je za siromašne u mojoj zemlji. Onda sam pozvao najboljeg prijatelja koji mi je rekao da se smirim, da sam čovjek koji može promijeniti Afriku. To me je spasilo, zahvalan sam mu na tome - izjavio je Adebajor za engleske medije 

Na kraju se okrenuo ka Istanbulu i Turskoj. 

- Dobro mi je u Istanbulu. Imamo Robinja (Robinho), Ardu Turan, Klišija (Gael Clichy). S njim sam igrao u Sitiji, Arsenalu, sada i ovdje. Ne bih se iznenadio da kupi neko imanje kod mene u Togu. Moj posljednji izazov je osvajanje ligaške titule prvi put. Na vrhu smo i želim je - završio je Adebajor.

Komentari

NA VRH