U PAKLU DROGE

Utjecaj kokaina na tok NBA historije: Kako je zaustavljen cirkus

Bias i Džordan 1984. godine

Avaz.ba

27.4.2019

NBA liga, zvanično najjača košarkaška liga na svijetu, dugo je bila nedosanjani san, čak i za najkvalitetnije igrače sa drugih kontinenata. 

No, razlog takvoj zatvorenosti i dominaciji, ipak, nije isključivo sport. Između ostalog, bio je i rezultat drogiranja američkih košarkaša. Prvo upozorenje na štetnost kokaina bila je pogibija košarkaša Jute Terija Ferloua u ljeto 1980., koji je stradao u avionesreći zbog ogromne količine kokaina pomiješanog sa valijem u krvi.

- Kokain u manjoj ili većoj količini koristi između 40 i 75 posto igrača Lige. NBA liga je neizlječivo bolesna - kazao je svojevremeno menadžer Atlante Sten Kasten (Stan) za “LA times”, koji je vodio istragu smrti košarkaša.

A kokain je od početka sedamdesetih bio popularan u Americi, kao droga bogatih za koju se vjerovalo da ne izaziva zavisnost. 

- Nakon cjelovečernjih terevenki ili noći provedenih u kockarnici, ja sam izlazio na parket i sa lakoćom ubacivao po 50 poena. To je bilo divno - pričao je o svom iskustvu sa kokainom Spenser Hejvud (Spencer Haywood), nekadašnja NBA zvijezda i učesnik četiri ol-stara. 

No, prijelomni korak ka zabrani kokaina bila je smrt tek potpisanog pika Bostona Lena Bajasa (Bias). Ceremonija drafta je bila 17. juna 1986., da bi on od predoziranja umro 19. juna ujutro.

Donesen je Zakon Lena Bajas koji je za četiri godine broj zavisnika sa 23 miliona sveo na 12,9 miliona u cijeloj Americi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.