LIJEP GEST Legendarni Švabo danas puni 78 godina

Nogometni savez BiH i Željezničar čestitali rođendan Ivici Osimu

Počasni predsjednik

Avaz Sport
06.05.2019 10:55

Ivica Osim: Počasni predsjednik NSBiH

Foto: NSBiH

Nogometni savez Bosne i Hercegovine uputio je danas, putem zvanične stranice, čestitku Ivici Osimu povodom njegovog 78. rođendana. Legendarni Švabo je počasni predsjednik NSBiH.

Želimo mu dobro zdravlje i dug život, u nadi da ćemo zajedno dočekati još mnogo sportskih uspjeha - naveli su u čestitki iz NSBiH.

Osim krovne kuće bh. nogometa, Osimu je čestitku uputio i FK Željezničar. 

FK Željezničar čestita Ivici Osimu 78. rođendan. Jednom Željezničar, uvijek Željezničar - navodi se na zvaničnom sajtu "Plavih".

Ivica Osim je rođen u Sarajevu 1941. godine. Kako je odrastao na Grbavici, aktivno je počeo trenirati fudbal u Željezničaru. Po izlasku iz juniora, počeo je igrati za prvi tim u sezoni 1959./1960. Za Željezničar je nastupao ukupno 11 godina, za koje vrijeme je sakupio 250 zvaničnih nastupa i postigao 75 golova. 1970. godine odlazi u Francusku, gdje će igrati za Strazbur, Sedan i Valensijen. 

Štraus je, kako je još bio poznat zbog plave kose, nastupao i za reprezentaciju bivše Jugoslavije. Sakupio je 16 nastupa, pri tome postigavši osam golova. Bio je jedan od glavnih igrača u osvajanju drugog mjesta na EP 1968. godine. Za to vrijeme nekarakteristično visok igrač, ali karakterističnog dugog koraka. Plijenio je nevjerovatnom tehnikom i lakoćom kojom je prelazio protivničke igrače. Činilo se kao da igrači padaju oko njega, a kada ne bi asistirao saigračima, sam bi postizao golove. Nerijetko su radio i novinski reporteri sa čuđenjem izvještavali kako sve to uspijeva, uprkos usporenim pokretima. Proglašen je i najboljim igračem Jugoslavije za 1967. godinu.

Igračku karijeru je okončao 1978. godine, nakon čega se vrlo uspješno počeo baviti trenerskim poslom. Sa uspjehom je vodio Željezničar od 1978. do 1986. Bio je još selektor reprezentacije Jugoslavije, trener Partizana, Panatinaikosa, Šturma, JEF Junajteda, da bi posljednji trenerski angažman imao kao selektor Japana.

U julu 2013. godine Osimu je uručena počasna članska karta FK Željezničar, a početkom pretprošle godine Ivica Osim je na održanoj Skupštini proglašen počasnim predsjednikom kluba. Prošle godine Ivica Osim je svečano otvorio novosagrađenu istočnu tribinu stadiona Grbavica.

Komentari

NA VRH