PRIJE UTAKMICE

Turci uložili službeni protest UEFA-i zbog ovog skandaloznog poteza Islanđana

Doživjeli ogromnu neugodnost

Island: Mladi gura četku za WC umjesto mikrofona kapitenu Turkse. Screenshot

Avaz Sport

10.6.2019

Turska je u ponedjeljak uložila službeni protest UEFA-i zbog ponašanja islandskih carinika koji su turske nogometaše i članove stručnog štaba zadržali više sati na carinskoj kontroli aerodroma u Rejkjaviku.

Agencija Anadolu tvrdi da je većina igrača čekala čak tri sata na Aerodromu Keflavik, svima je pomno pregledana prtljaga, a neki su čak morali i na kompletan tjelesni pregled. 

- Ponašanje prema članovima turske reprezentacije neprihvatljivo je i s diplomatskog, ali stanovišta prava čovjeka - kazao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušolu (Cavusoglu), a turski ambasador u Norveškoj, koji pokriva i Island, najavio je oštru protestnu notu islandskoj vladi.

Islanđani su u međuvremenu odgovorili tvrdnjom da su navodi Turaka neistiniti, da su na aerodromu zadržani sat i 20 minuta, ali bez obzira ko je tu u pravu, ništa ne pobija činjenicu da je prema gostima ipak bilo osmišljenih groznih provokacija. 

Naime, kamere su uhvatile nekoga mladića kako kapitenu Emreu Belezogluu ispred usta gura četku za WC umjesto mikrofona, što je toliko razljutilo turske navijače da još pod svaku cijenu pokušavaju identificirati provokatora. 

U međuvremenu su pogrešnoprocijenili da je u pitanju novinar Benedikt Gretarson (Gretarsson), koji se morao oglasiti na Twitteru kako bi ga prestali vrijeđati i prijetiti mu smrću. 

Island i Turska igraju u utorak susret H grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.