BIZARNO

Sve da bi se došlo do željenog rezultata: Najveći prevaranti u sportu

Kako biti ispred ili kako da je protivnik iza

Svijet sporta: Nekad i policija ima posla. Arhiv

N. D.

29.7.2019

Popis onih koji su pokušali varati u sportu, sigurno je veoma dugačak. Na prvu loptu svima će u glavi biti Lens Armstrong (Lance), biciklista koji je, zahvaljujući dopingu, osvojio sve i svašta. Na kraju se pokajao, prognan je iz svijeta sporta i ostat će prevarant kojeg nikad više ništa neće oprati. Nije jedini, svijet sporta pun je dopinga, ali postoje prevaranti u sportu koji su se istaknuli „nekonvencionalnim“ prevarama kako bi stigli do cilja.

Sehio i Fika Motseneng

Braća blizanci su skoro identičnog izgleda, a bili su maratonci. Sehio (Sergio) i Fika Motseneng (Motseaneng) u jednoj od utrka koja je trajala 90 kilometara, na polovici su se zamijenili u toaletu. Nisu bili prvi nego deveti, ali su varali. Pali su, jer sat koji su nosili, nije bio kod obojice na istoj ruci.

Reprezentacija Španije

Španija je na Paraolimpijadi 2000. godine osvojila zlato u košarci. Nakon provjera, utvrđeno je da čak 12 od 10 igrača nije imalo nikakvu invalidnost. Na kraju su Španci uz bruku morali vratiti medalje. Zgrozili su cijeli svijet, posebno zbog činjenice da se radi o invalidnom sportu.

Boris Oniščenko

Boris Oniščenko bavio se mačevanjem, a nastupao je za reprezentaciju SSSR-a. Uspio je 1968. i 1972. osvojiti olimpijska zlata, ali su ga četiri godine poslije otkrili kako vara. Posjedovao je uređaj koji je svaki njegov pokušaj preko zvučnog signala javljao kao pogodak.

Din Ričards

Bio je igrač ragbija, a koristio je lažnu krv kako bi olakšao put svojoj ekipi. Budući da u tom sportu svaki igrač koji je krvav mora napustiti igru, Din Ričards (Dean Richards) zalio je u jednom susretu protivničkog igrača kako bi ovaj završio van igre. Uspio je izbaciti protivnika, ali je uspio biti kažnjen i sa četiri mjeseca supenzije, kao što je kažnjen i trener koji ga je nagovorio.

Tonja Harding

Tonja Harding (Tonya) je američka klizačica koja je sa suprugom unajmila ljude koji bi onesposobili njenu konkurenticu Nensi Karigen (Nancy Kerrigan). Nesretna klizačica imala je susret s napadačem koji je koristio drvenu palicu. Udario ju je po nogama i onesposobio je za takmičenje. Harding je sve negirala, ali su dokazi tvrdili drugačije.

Rozi Ruiz

Uspjela je Rozi Ruiz (Rosie) kao trkačica osvojiti Bostonski maraton te 1980. godine. Bila je impresivna po rezultatu, ali je otkriveno da je tokom utrke otišla u podzemnu željeznicu i prešla dio puta da bi se, onda, vratila na stazu. Da ode sa maratona, imala je i „pomoć“ policije kad je sve otkriveno.


Braća Motseneng - Avaz
Parolimpijci Španije - Avaz
Boris Oniščenko: Varao na OI-ju - Avaz
Ričards: Savjet trenera - Avaz
Harding: Neuspješno negirala optužbe - Avaz
+1
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.