NOGOMET

Engleski savez traži odgovore na najveći skandal Premijeršipa

To pravilo odnosi se na "sva takmičenja, klubove, klupske predstavnike, kao i na igrače"

Mančester siti i Liverpul : Akteri skandala. Agencije

Avaz.ba / Index.hr

4.10.2019

"The Times", jedan od najuglednijih svjetskih dnevnih listova, pod egidom "ekskluzivno" otkrio je prije nekoliko dana ono što naziva "najgorim primjerom nedopuštenog ponašanja jednog kluba prema drugom u historiji Premijeršipa".

Pisali su tada da je prije šest godina, u septembru 2013., Liverpul izvansudskom nagodbom platio Mančester sitiju milion funti nakon što je otkriveno da su "Redsi" konkurentima hakirali sistem skautske službe.

Engleski nogometni savez (FA) cijeli slučaj ponovno je aktivirao i sada traži odgovore.

Riječ je o sistem "Scout 7", softveru koji stručnim stožerima pomaže da doznaju sve o određenim klubovima. U Premier ligi smatra se jednim od najvažnijih alata u stručnim stožerima. Prije šest godina u Mačester sitiju su ostali iznenađeni kad su doznali da su njihov račun na tom softveru nekoliko puta koristili zaposlenici Liverpula.

Da ne bi izbio veliki skandal, klub s Enfilda je 2013. godine platio milion funti na račun "Građana", čime su ostvarili dogovor. Ovih dana FA se ponovno zainteresirao za ovaj slučaj i Sitiju poslao službeni zahtjev za informacije o navodnom hakiranju velikog protivnika.

Portal "Liverpool Echo" objavio je da nadležni ne tretiraju ovaj proces kao istragu, nego kao prikupljanje informacija. Uplitanje Engleskog nogometnog saveza može biti značajno, jer u svojim pravilima propisuje "da se svi učesnici takmičenja trebaju sve vrijeme ponašati u skladu s interesom igre. Ne bi trebali napraviti ništa što je nedozvoljeno i što dovodi igru na loš glas".

To pravilo odnosi se na "sva takmičenja, klubove, klupske predstavnike, kao i na igrače".

Prema pisanju "Timesa" iz 2013. godine, Siti je podnio žalbu zbog neovlaštenog korištenja svog računa na softveru za skautiranje. Također, isti list objavio je da Premijer liga nije bila obaviještena o dogovoru dva kluba kojim su riješili tu situaciju.

Ako Siti podnese sve detalje slučaja nadležnima, oni će možda zatražiti informacije i od Liverpula. Poslije toga, FA će odlučiti hoće li biti potrebe za disciplinskim postupkom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.