NJEMAČKA

Komšije se bune zbog buke: Bez noćnih utakmica na zdanju vrijednom 76 miliona eura!

Frajburg se naredne sezone seli na novi stadion. AFP

E. J. / Avaz.ba

23.10.2019

Njemački nogometni prvoligaš Frajburg zadobio je težak udarac nakon što su u ovom klubu saznali da na novom stadionu, čija je izgradnja koštala 76 miliona eura, neće smjeti igrati utakmice u noćnom terminu, prenosi AFP.

Administrativni sud za regiju Baden-Virtemberg zabranio je Frajburgu da na stadionu, koji će biti otvoren iduće sezone, igra mečeve poslije 20 sati, kao i nedjeljom između 13 i 15. To znači da Frajburg neće moći igrati čak u četiri od šest aktuelnih termina Bundeslige, petkom od 20:30, subotom od 18:30, nedjeljom od 13:30 i ponedjeljkom od 20:30 sati.

Stanovnici zgrada u blizini stadiona preduzeli su pravnu akciju kako bi zaustavili njegovu izgradnju, navodeći zabrinutost od prevelike buke te mogućnost povećanog prometa vozila. Lokalni sud je odbio tužbu.

No, njihov je zahtjev djelimično usvojio Regionalni sud i danas objavio odluku. Šestoplasirani klub Bundeslige trenutno kao domaćin igra na stadionu "Schwarzwald", kapaciteta 24.000 mjesta. Novi stadion može primiti 11.000 gledalaca više. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.