HRVATSKA

Trese se Split: Hajduk pod istragom DORH-a zbog pokušaja namještanja utakmice

Policija otvorila predmet

Split: Stadion Poljud. Arhiv

J. A. / Avaz Sport

24.10.2019

Općinsko državno tužilaštvo u Splitu provodi istragu zbog sumnje u nepravilnosti, odnosno zbog pokušaja namještanja utakmice Hajduk – Šibenik odigrane 5. maja ove godine, javlja "Slobodna Dalmacija".

U tekstu se nadalje ističe kako je “sve počelo nakon medijskih napisa o vanrednom otkazu koji je dobio Krešimir Gojun, dotadašnji voditelj Hajdukove Akademije "Luka Kaliterna" i to zbog, kako je tada saopćeno iz kluba, "naročito teške povrede ugovora".

"Slobodna Dalmacija" piše i kako je Gojun tada optužio aktuelnoga sportskog direktora Sašu Bjelanovića kako je od njega tražio da se pomogne Šibeniku da izbori direktan plasman u viši rang takmičenja. Drugim riječima, navodno je traženo da druga ekipa Hajduka, koja se takmiči u Drugoj HNL, pusti utakmicu Šibeniku kako bi izborio plasman u Prvu HNL.

Nakon toga, navodi se u tekstu, Gojun je dobio otkaz, iako je Nadzorni odbor Hajduka obavio provjere, prema kojima ispada da ničega spornoga nije bilo. 

Odjel privrednog kriminaliteta splitske Policijske uprave zatim je otvorio predmet i obavio informativne razgovore s Gojunom, Bjelanovićem, tadašnjim koordinatorom skautske službe Mariom Brkljačom i trenerom druge ekipe Marijom Despotovićem. 

Sve su iskaze u obliku posebnog izvještaja uputili nadležnom ODO-u Split, koji tek treba odlučiti ima li u cijeloj priči krivičnog djela ili ne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.