NAVIJAČKO LUDILO Prethodnog vikenda zabilježena dva slučaja

Zabrinutost u Njemačkoj i Austriji zbog pirotehnike: Djevojke pronose baklje u donjem vešu

"Bild" istražio načine unošenja na stadion

A. Ču. / Avaz.ba
05.11.2019 13:17

U Njemačkoj i Austriji proteklog vikenda navijači su izazvali incidente unošenjem pirotehničkih sredstava, privremeno prekinuli mečeve, ali i unijeli novu zabrinutost u dvije zemlje.

Kod rezultata 0:2 između bečke Austrije i LASK-a radikalni navijači domaćeg tima prekinuli su susret na deset minuta paljenjem baklji, što je za sportskog direktora Austrije Petera Štegera bilo neprihvatljivo ponašanje pristalica, koje mora biti zabranjeno jer je opasno.

U Njemačkoj je u derbiju Berlina između Uniona i Herte došlo do "razmjene" pirotehničkih sredstava između dva navijačka tabora. Pirotehnika je pala i na sam tener, kao i na tribine, a jedna raketa pala je u blizini djece. 

Zbog ovakvog ponašanja sudija je prekinuo utakmicu, poslavši obje ekipe u svlačionicu, ali nakon dogovora s policijom susret je priveden kraju.

Visokotiražni "Bild" postavlja pitanje kako uopće pirotehnička sredstva dospiju na stadion pored opsežnih sigurnosnih kontrola.

"Bild" je, vodeći istragu, ustanovio da postoje mnogi načini i ističe da sigurnost na stadionu spada u nadležnost klubova. Tako je list ustanovio da navijači, u cilju unošenja zabranjenih raketa, u noći pred utakmicu, provaljuju u stadion i skrivaju ih na tajno mjesto.

Dalji trik je da ekstremne navijačke grupe poznaju ljude koji rade kao "ketering" firme, kojima daju novac da uz jelo "prošvercuju" u stadion i rakete i da ih ostave na dogovoreno mjesto.

Drugi način je da se pirotehnika da ženama da sakriju u donji veš, u nadi da "sigurnjaci" manje pretresaju žene.

Komentari

NA VRH