KARIJERE

Ivana Soldo: Sportsko novinarstvo je moja dobitna kombinacija

Tereni su dio njene svakodnevnice i tu se najbolje osjeća

Soldo: Sport je oduvijek bio dio nje. Privatni album

Piše: J. A. / Avaz Sport

3.12.2019

Ivana Soldo iz Širokog Brijega jedina je žena na području Hercegovine koja se aktivno bavi sportskim novinarstvom. Ova 22-godišnja Hercegovka novinarstvom se profesionalno bavi tri godine, a sport je oduvijek bio dio nje.

- Odmalena sam počela pratiti sportove na TV-u i iako tada nisam znala ni pravila, uvijek sam više voljela gledati utakmicu ili utrku nego npr. crtiće. Još kao mala počela sam voditi i neke svoje bilješke. Nešto me u svemu tome posebno privlačilo i znala sam da će sportski tereni biti dio moje svakodnevice jer tu se najbolje osjećam - kaže Ivana Soldo, inače studentica diplomskog Studija novinarstva na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Sport i novinarstvo njena su dobitna kombinacija.

- Vjerujem da sportsko novinarstvo je moja dobitna kombinacija jer sportskog fanatika u meni kontrolira velika ljubav prema profesiji. Zbog toga nemam problema objektivno pristupiti nekoj temi ili terenu i to mi u mnogočemu olakšava posao - govori mlada nada sportskog bh. novinarstva.

Soldo ispred stadiona Bajern Minhena. Privatni album

Govorila je i o tome kako je biti žena u sportskom novinarstvu.

- Super je biti žena u sportskom novinarstvu i tom, često nazivanom, svijetu muškaraca. Nekima je još nepojmljivo da se žena može razumjeti u sport. Ja svoj posao doista volim i nikad nisam imala većih problema niti sam se osjećala drugačijom ili manje vrijednom. Sretna sam što sam dobila priliku i slobodu da pokažem svoje znanje i potencijal. Jako je važno kada se mladu osobu tako prepozna - naglašava Ivana Soldo, koja se često susreće s predrasudama i diskriminacijom, ali samo kod publike.

Smatra da je sport u BiH slika općenitog stanja u državi.

- Tu su veliki problemi s korupcijom, organizacijom, finansiranjem, uvjetima i onda ne možemo očekivati visok nivo sporta. Previše je tu politike, a i sportskom scenom upravljaju menadžeri. Talenti propadaju ili odlaze jer ovdje ne dobivaju prave prilike, a to je velika šteta. BiH je država u kojoj početak prvenstva kasni mjesec, a javnost ne zna razlog - riječi su naše sagovornice.

Otkrila je i svog sportskog uzora.

- Uzor mi je Feliks Nojrojter (Felix Neureuther), bivši alpski skijaš iz Njemačke. Bio je prepoznatljiv po zasigurno jednoj od ljepših tehnika ikad u Svjetskom kupu i uživanje je bilo gledati ga na skijama - zaključuje ambiciozna Ivana Soldo, koja se nada da će u budućnosti imati priliku raditi i sa svjetskim "facama" te otići na Olimpijske igre.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.