VIRTUELNI SVIJET

Ozil uklonjen iz igrice zbog stavova o Kinezima

Kao razlog navode “izražavanje ekstremističkog stajališta koje je ugrozilo sportski duh ljubavi i mira”

Ozil: U Kini neće moći igrati s njim. Printscreen

A. Ču. / Avaz.ba

19.12.2019

Nogometaš londonskog Arsenala Mesut Ozil nedavno je na svom Twitter profilu poslao javnu optužbu kineskoj vladi zbog ugnjetavanja Ujgura, pripadnika muslimanske vjere u Kini. Navijači Arsenala u Kini nisu bili sretni s time, klub se od svega ogradio, a sada je situacija rezultirala time da Kinezi jasno poručuju kako Mesut Ozil nije poželjan u Kini, čak ni u virtuelnom obliku.

Kako prenosi BBC, izdavačka kuća ''Netease'', koja distribuira PES serijal na kineskom tržištu, naredila je Konamiju da Ozila ukloni iz PES igara na tamošnjem tržištu. Konami je na to pristao pa je Ozil na kraju izbačen iz triju PES igara, uključujući i najnoviji eFootball PES 2020. Kao razlog navode “izražavanje ekstremističkog stajališta koje je ugrozilo sportski duh ljubavi i mira”.

Interesantan je ovo razvoj događaja jer Konami i nogometni klub Arsenal imaju dogovoreno partnerstvo, a Ozil je jedan od igrača na čije su skeniranje utrošeni vrijeme i novac. No, vjerovatno je taj novac zanemariv u usporedbi s prilivom novca s velikog kineskog tržišta. Upravo u tome pronalazimo pitanje do koje će mjere izdavači videoigara pristajati na kinesku cenzuru da bi zaradili što više na kineskom tržištu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.