ISTRAŽUJEMO

Kladioničarska mafija ubija sport

Singapur je epicentar zato što se tamo slijeva novac iz cijele Azije

Novac ima ključnu ulogu. Ilustracija

Piše: N. D. / Avaz.ba

21.12.2019

Svijetom klađenja vlada mafija, a to itekako nagriza sport ili, bolje rečeno, sportski princip o fer i poštenom takmičenju.

Kažu da u tom biznisu nema nezadovoljnih, nema onih kojima se duguje, jer sve se zasniva na maksimalnom povjerenju učesnika u poslovima oko klađenja. Kažu da je to najpošteniji biznis jer svako dobiva svoj dio. Mnogi pokušavaju procijeniti koliko se novca obrne, a neki idu do toga da se radi o stotinu milijardi eura godišnje.


Niže lige olakšavaju posao

Jasno, to niko neće utvrditi, jer ne radi se o legalnim tokovima, već naprotiv, itekako nelegalnim stvarima. Radi se o kladioničarskom inžinjeringu, gdje se unaprijed zna ishod određenog sportskog događaja ili poteza tokom tog događaja. 

- Singapur je epicentar, zato što se tamo slijeva novac iz cijele Azije - tvrdi italijanski novinar i stručnjak za kladionice Antonio Talia.

On je posljednjih godina u više navrata analizirao azijsku kladioničarsku mafiju, možda bi bilo bolje reći, kako to popularno nazivaju, kladioničarsku industriju.

- U podzemlju postoji cijela mreža, pravi sistem kladioničarskih organizacija. Taj je sistem savršeno organiziran s ciljem manipulacije utakmicama. Manipulacije su zapravo finansijski proizvod. Iz Kine u smjeru Singapura “teče” ilegalno zarađeni novac koji se onda tamo “reinvestira” u kladionicama. Mafija je aktivna i u nižerazrednim ligama. Utakmice se namještaju i u trećoj, četvrtoj ligi, navodno čak i u omladinskim kategorijama. U nižim ligama igrači ne zarađuju mnogo novca, njih je lakše “namamiti” i njima manipulirati - tvrdi Talia.


Online sistem za brzu reakciju


Površno je pomisliti da se radi o naivnom klađenju u komšiluku za 1 KM. Sve je na online sistemu. Na ilegalnim internet-stranicama koje svakih nekoliko dana mijenjaju adresu ili server, utakmice se “seciraju”. Od izvornih 90 minuta tako nastaju “odlomci” u trajanju od 10 ili 15 minuta. Ko će dati idući gol? Kome će biti dosuđen sljedeći slobodni udarac? Ko će izvesti sljedeći korner? A primjera radi, nikoga glava neće zaboljeti ako igrač koji je u dogovoru s mafijom napravi dva ili tri prekršaja više. 

Naravno, fudbal je sam po sebi uvijek u centru zbivanja, ali daleko od toga da se klađenja odvijaju samo u tom sportu. Tenis je sve češće u centru zbivanja. Posljednja istraga obuhvata 135 igrača, a stručnjaci kažu da je tu stvari dosta lakše „prirediti“ po želji onih koji vode nečasne poslove. U svemu učestvuje manje ljudi, jer igrač je sam, pa to odmah daje veću priliku. Navodno u tenisu ključnu stvar vodi mafija iz Armenije, a opet je sve povezano sa azijskim kladionicama.

Španska „Marca“ istraživala je utjecaj kladioničarske mafije u tenisu. Otkad je online klađenje ušlo u modu, kladioničarska mafija služi se svim metodama kako bi došla do zarade. Nagovaranje igrača i igračica da izgube servis u određenom trenutku, da izgube nekoliko gemova zaredom ili nekoliko poena, na što je uvijek lijep koeficijent, samo je jedan od načina kako izigrati kladionicu. To je dio u koji su uključeni igrači, ali tenis se bori i s akcijama koje isključuju i same igrače.


Uvijek ima naredni poen


Sekunde su veoma bitne u tenisu. Glavni sudija upisuje svaki poen „uživo“, a dovoljno je da to učini sa 10 do 15 sekundi kasnije. Dao je priliku nekome da se online kladi na poen koji je već završen. Taj neko treba biti na meču i vidjeti da je poen gotov. Izvrši online uplatu prije nego što sudija upiše rezultat i stvar je gotova. 

Kako kažu Španci, to je prednost koju kladioničarska mafija itekako zna iskoristiti i dobro zaraditi. Bilo je turnira gdje nisu omogućavali ljudima u publici da imaju laptope, ali danas laptop nikome više nije potreban. Sve ide preko mobitela.

Ovaj segment može uključivati sudiju, koji namjerno kasni, a može biti samo korištena njegova nedovoljna brzina. Gubitka nema, ako kasni uplata, ništa niste izgubili, ima naredni poen.

Sudija impresioniran

U kladioničarskom skandalu koji je prije nekog vremena potresao Njemačku utvrđeno je da su braća porijeklom s Balkana bila dio kladioničarske mafije iz Berlina. Na stotine utakmica je namješteno, od nižerazrednih njemačkih liga sve do Lige prvaka i kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2010. godine, a na to je potrošeno 2,7 miliona dolara mita.

Cijele ekipe su bile uključene, stajalo je u optužnici, a fanovi nisu imali pojma šta se događa na travnjaku.

Kada je Ante Šapina dao iskaz i opisao mehanizme kojima je zarađivao, čak je i sudija Volfgang Mitrup (Wolfgang Mittrup) bio impresioniran.

- Kada jednom izađite na slobodu, možda će se za vas naći i neko mjesto na nekoj katedri za kladionice – naglasio je sudija, koji je Šapini i ostalima izrekao zatvorske kazne.


Uplata od pet miliona

 Francuski „L'ekipe“ je prošle godine objavio kako je na poraz od pet golova razlike Crvene zvezde protiv PSG-a uplaćeno na jednoj azijskoj kladionici čak pet miliona eura. Klub iz Pariza je pobijedio 6:1, a informacija o toj uplati je nadišla sve do tada spominjane. 

- Već smo viđali slučajeve da neki tim prihvati da izgubi s određenim brojem golova razlike, kao naprimjer u velikom skandalu italijanskog fudbala, ili u Španiji. Ovdje me, međutim, iznenađuju dvije stvari. Prvo i najveće iznenađenje je suma. Govori se o uloženih pet miliona eura. Nikada nisam čuo za tako nešto. Čuo sam za milio ili dva, ali ne za pet. To znači preuzeti ogroman rizik uz veoma strukturiranu organizaciju – izjavio je Kristijan Kalb (Christian), ekspert za sportsko klađenje svjetskog renomea.

Sve ostalo na sumnjama

Puno toga se priča o elitnom fudbalskom takmičenju u BiH, ali uglavnom se na tome završava. Čak ni neke očigledne stvari nisu dovedene do kraja ili su dovedene tako da na kraju niko nije snosio ozbiljnije sankcije. Bh. fudbal sigurno ima „svoje adute“ kada se govori o namještanju utakmica.

Simbolična kazna 

Vlasnik premijeligaša Zvijezde 09 Boris Stanišić prijavio je prije nekoliko godina svoje igrače koje sumnjiči za namještanje i to je presedan u bosanskohercegovačkom fudbalu. Inkriminirani igrači Ibrahim Škahić i Nemanja Vejnović, s druge strane, negirali su optužbe, a na kraju je Vejnović proglašen krivim pred sudom i kažnjen s nevjerovatnih 100 KM.

Brojne uplate 

Brojne uplate na kladionicama pristigle su na utakmicu Leotara i Slavije iz 2007. godine koja je završena rezultatom 4:3 (2:3). Većina kladionica u regionu objavila je vijest o mogućim neregularnostima zbog neuobičajeno brojnih uplata. Uplaćivane su velike svote na sedam i više pogodaka, više od četiri gola u prvom poluvremenu, te iz „jedan u dva”. Analizom snimaka s uplatnih mjesta otkriveno je da su sumnjive listiće uplaćivali uglavnom igrači tadašnjeg premijeligaša Leotara.

Pripreme Travnika 

Prije deset godina u centru skandala bio je Travnik i utakmice ovog kluba u pripremnom periodu protiv nekoliko švicarskih ekipa. Sumnjalo se na mečeve protiv Jang bojsa, Siona, Vintertura, Ksamaksa i Serveta. Tim iz BiH izgubio je četiri meča i to rezultatima 0:5, 1:4, 1:7, 2:3, a pobijedio je Servet sa 3:2. Navodno je kladioničarska mafija zaradila više od 300.000 eura. Ostalo je na sumnjama.

Priznanje igrača 

Đorđe Pupovac, holandski fudbaler rođen u Kninu, u januaru 2014. godine došao je u Zvijezdu iz Gradačca, no pobjegao je glavom bez obzira, ne sačekavši ni da mu isplate dugovanja.

- Ponekad su mečevi bili namješteni. U posljednjem kolu smo igrali protiv ekipe koja se borila za opstanak. Njihov predsjednik ušao je u naš autobus, platio nam gorivo i rekao da moramo izgubiti 3:1. Tako je i bilo - ispričao je Pupovac.

Golmanova prijava 

Tadašnji golman Olimpika Dejan Bandović objavio je 2017. godine audiosnimak u kojem mu izvjesni menadžer Sanel Klopić nudi 10.000 KM da ne brani kako zna i može u meču njegovog tima i Metalleghea. Bandović je kompletan razgovor snimio i objavio ga. Istrage su pokrenute, ali i ovog puta sve je stalo na tome. Navodno se menadžer šalio.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.