POSLOVI

Pionir saradnje s kladioničarskom mafijom

Bio je optužen da je na 25 utakmica namjerno puštao golove

Grobelar: Danas radi kao agent kladionice. Arhiv

Piše: Avaz.ba

28.12.2019

On se zove Brus Grobelar (Bruce Grobbelaar), a legendarni je golman Liverpula. Rođen je u Južnoj Africi s rodezijskim i zimbabveanskim državljanstvom koji se nakon putešestvija po afričkim i kanadskim klubovima odjednom našao u – proslavljenom Liverpulu.

Kada je stao na gol, odigrao je čak 627 utakmica. Postao je klupska legenda, a zbog posebnog načina branjenja nazvan je – klovnom. Svi će se složiti da se radi o golmanu koji je bio vrhunski i koji je ostavio veliki trag.


Afera zbog “pacerskih” golova


Ipak, i pored sjajnih odbrana, brojnih trofeja i činjenice da je bio predmet obožavanja navijača, Grobelar se 1994. godine našao u centru kladioničarske afere pod sumnjom da je lošim obranama donio kladioničarskoj mafiji milione funti. Nakon dugotrajnih suđenja uspio se izvući, iako nikad nije otklonjena sumnja u brojne njegove nespretne odbrane, jer znao je primati „pacerske“ golove i to u više navrata. 

Istražitelji su čak snimili njegov fiksni telefon s njegovom rečenicom: “Šta sam mogao, namjerno sam se krivo bacio i lopta me pogodila u prokletu ruku”. No, to nije bilo dovoljno za potvrdu optužbe, a sam golman se branio da je prethodno razgovarao s ljudima koji su ga tražili za uslugu puštanja golove tek toliko da ih sam prijavi policiji. Tek poslije je saznao da su to mahom bili prikriveni agenti Scotland Yarda.

Kako tada nije bilo toliko tehnoloških mogućnosti provjeriti uplate i isplate, te nije bilo mobilnih uređaja, tako je i prisluškivanje po pubovima u kojima se Grobelar nalazio s kojekakvim tipovima bilo nemoguće. Tako je nedostajalo i dokaza i Grobelar nikad nije osuđen.



Poslovni čovjek i reklamni agent

Bio je optužen da je na 25 utakmica namjerno puštao golove, s tim da se prethodno dogovorio s malezijskim kladioničarima kako podijeliti veliki dobitak. Grobelar je tužio engleski tabloid „The Sun“ koji je prvi objavio informacije o njegovoj umiješanosti u skandal. Kao organizator cijele spletke spominjao se malezijski poslovni čovjek Heng Suan Lim, otprije poznat po kladioničarskim zakulisnim radnjama.

Na kraju je sve došlo do Doma lordova, koji je odlučio da Grobelar mora isplatiti odštetu tim engleskim novinama, uvećanu za sudske troškove, što je bilo, u neku ruku, zamaskirano objavljivanje Grobelarove krivice. Zvanično, nevin je.

Grobelar je kasnije bankrotirao, a možda mnogo toga govori činjenica da je danas reklamni agent poznate kladionice „Paddy Power“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.