STIGLA KAZNA

Italijan proglašen krivim: Pet godina zabrane zbog rasističkog vrijeđanja Balotelija

Policija krivca pronašla na temelju snimaka CCTV-a i izjava svjedoka

Baloteli: Trpio rasističko zlostavljanje navijača tokom cijele karijere. AFP

Avaz.ba

10.1.2020

Pet godina zabrane posjećivanja stadiona u zemljama Evropske unije dobio je 38-godišnji Italijan nakon što je proglašen krivim za rasističko vrijeđanje crnoputog italijanskog nogometaša Marija Balotelija (Mario Balotelli) u novembru, saopćila je danas agencija ANSA.

Igrajući za Brešu protiv Verone, Baloteli je zaprijetio da će izaći s terena nakon što je čuo “majmunsko hukanje” s tribina tokom drugog poluvremena u utakmici u kojoj je njegova ekipa poražena 2:1. 

Čovjeka optuženog za pokretanje rasističkih povika, što je dovelo do ljute reakcije Balotelija, koji je napucao loptu u navijačku gomilu, policija je pronašla na temelju snimaka CCTV-a i izjava svjedoka. 

Krivcu je zabranjeno posjećivanje sportskih događaja u Evropskoj uniji do 2025. godine, kao i kretanje mjestima gdje se navijači često okupljaju u danima utakmica. Baloteli se ovoga mjeseca ponovo suočio s rasističkim uvredama navijača Lacija, zbog čega je rimski klub kažnjen s 20.000 eura, a policija nastoji identificirati odgovorne za incident.

Baloteli (29), koji je rođen u porodici doseljenika iz Gane, a kao trogodišnjaka ga je posvojila italijanska porodica, trpio je rasističko zlostavljanje navijača tokom cijele karijere, prenosi Net.hr.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.