LEGENDA Sedmostruki prvak svijeta u Formuli 1

Šumaher šest godina nakon nesreće: On više nije čovjek kojeg smo znali, da li se krije istina o njegovom zdravlju

Niko ga nije vidio u javnosti godinama

Avaz.ba / Kurir.rs
21.01.2020 19:02

Supruga Korin i Mihael Šumaher

Foto: Agencije

Cijeli svijet ostao je u šoku 2013. godine kada se pročulo da je najveći vozač Formule 1 svih vremena Mihael Šumaher (Michael Schumacher) imao tešku nesreću na skijanju. 

Sedmostruki šampion tada je zadobio tešku povredu glave, zbog koje je dugo bio u komi i zbog koje mu je život dugo bio ugrožen.

Punih šest godina od neseće, Šumahera niko nije vidio u javnosti, a poznati italijanski neurohirurg Nikola Aćari tvrdi da mu se stanje dodatno pogoršalo.

- On više nije osoba koje se sjećamo sa automobilskih staza - tvrdi Aćari i nastavio:

"To moramo da razumijemo, jer zbog povrede mozga koju je preživio, on sada ima potpuno izmijenjenu mišićnu i koštanu strukturu".

  • I dalje u teškom stanju
    I dalje u teškom stanju Foto: Agencije

Šumaher i dalje živi u svojoj vili na Ženevskom jezeru sa suprugom Korinom i njihovo dvoje djece. 

Od nesreće se veoma malo zna o njegovom stanju, jer ni supruga ni djeca ne žele da otkrivaju informacije, ali Žan Tot (Jean Todt), bivši menadžer čuvenog vozača otkrio je u decembru 2019. da se Mihael "još uvijek bori". Do tog zaključka došao je kada je posjetio Šumahera u njegovoj vili, kako bi zajedno pratili Grand Pri.

- Uvijek sam pažljiv sa ovakvom vrstom saopćenja, ali to je istina. Gledao sam trku sa Mihaelom u njegovoj kući u Švicarskoj. On je u najboljim rukama i ima najbolju njegu kod kuće. Ne odustaje i nastavlja da se bori - rekao je Tot.

  • Šumaher i Tot: Veliki prijatelji
    Šumaher i Tot: Veliki prijatelji Foto: Agencije

Ipak, Tot otkriva da Majkl ne može da komunicira onako kako je to mogao ranije.

- Naše prijateljstvo nije isto kao ranije jer više ne postoji komunikacija koju smo nekad imali - priznao je. 

Ipak, njegov stari prijatelj Vili Veber prošle godine je šokirao javnost kada je rekao da Korina krije istinu o zdravstvenom stanju njenog supruga.

"Znam da je Majkl teško povrijeđen, ali ne znam kako napreduje. Volio bih da znam kako mu je, da ga stegnem za ruku i vidim mu lice, ali njegova supruga Korina to nedozvoljava. Vjerovatno se plaši da ću vidjeti šta se događa i da ću javnosti reći istinu. Ipak, čvrsto vjerujem u Majklov oporavak, jer znam koliki je on borac. Ako šansa postoji, on će je iskoristiti. Ovo ne može da bude kraj.

Molim se za njega i ubijeđen sam da ćemo se opet vidjeti", rekao je Veber.

Komentari

NA VRH