AFERE Bivši predsjednik FIFA-e

Sep Blater: Na raspolaganju sam francuskom pravosuđu, ali u Švicarskoj

Zahtijeva da saslušanje bude održano u njegovoj domovini

J. A. / Avaz Sport
30.01.2020 13:30

Blater: Ne želi u Francusku na saslušanje

Foto: Twitter

Bivši predsjednik FIFA-e Sep Blater (Sepp Blatter) rekao je da ostaje na raspolaganju francuskom pravosuđu u istrazi o dodjeli Svjetskog prvenstva 2022. godine Kataru.

Ipak, Blater zahtijeva da saslušanje bude održano u njegovoj Švicarskoj.

Nisam spreman doći u Francusku na saslušanje, ali sam na raspolaganju francuskom pravosuđu ako saslušanje bude održano u Švicarskoj - rekao je Blater za AFP. 

Blater je pismom preko advokata obavijestio o tome francusku policiju. On je suspendiran zbog kontroverzne isplate Mišelu Platiniju (Michel Platini) za konsultantske poslove, a umiješan je i u najveći skandal koji je potresao svjetsku kuću nogometa vezano uz pranje novca i malverzacije. 

Blater (83) 11. decembra prošle godine za AFP je rekao da će svjedočiti u Francuskoj ako državni ured finansijskog tužioca (PNF) to od njega "zvanično zatraži". 

Tada je rekao da je u aprilu 2017. godine, na zahtjev tog ureda, već saslušan.

Istraga o uvjetima dodjele domaćinstva Svjetskog prvenstva 2022. godine odvijala se tri godine pod okriljem PNF-a, a prošlog decembra povjerena je pariskom istražnom sudiji. Ta istraga pokrenuta je posebno zbog "aktivne i pasivne korupcije". 

- Želimo vidjeti gospodina Blatera, u Francuskoj ili Švicarskoj, ne znam kada. Francusko pravosuđe željet će ga saslušati - rekao je istražitelj centralnog ureda za borbu protiv korupcije i finansijskih prekršaja. 

Nadležni žele utvrditi pod kojim je uvjetima FIFA 2. decembra 2010. godine povjerila Kataru organizaciju Mundijala 2022. godine. U tom slučaju ispitan je i Platini. 

Komentari

NA VRH