TUGA Teniska legenda napustila nas u 93. godini

Umro Huan Marija Tintore, veliki prijatelj BiH i počasni građanin Sarajeva

Bit će sahranjen u Barceloni, uz najviše državne počasti

Fena

Huan Marija Tintore: Umro u 93. godini

Foto: Agencije


Počasni predsjednik "Kraljevskog teniskog kluba RCT Barcelona 1899" i počasni građanin Sarajeva Huan Marija Tintore (Juan Maria Tintore Turull) preminuo je jutros u Barceloni od posljedica srčanog udara u 93. godini.

Huan Marija Tintore rođen je 9. marta 1927. godine u Barceloni. Godine 1949. pridružio se odboru "Kraljevskog teniskog kluba Barcelona-1899" (RCTB), a 1993. izabran je za predsjednika najpoznatijeg svjetskog teniskog kluba, na čijem čelu je bio do 2008. godine. Između ostalog, njegov mandat je obilježilo i dovođenje u klub tada juniora Rafaela Nadala, jednog od najboljih tenisera svih vremena. Godine 2009. imenovan je doživotnim počasnim predsjednikom RCTB 1899.

Zajedno s Namikom Terzimehićem i Harisom Kafedžićem 1997. godine osniva međunarodni teniski turnir OPEN RCT BARCELONA 1899 – SARAJEVO 1997, za juniorke i juniore do 16 godina, koji se nalazi u kalendaru "Tennis Europe", a od 2018. turnir je u rangu prve jakosne kategorije, saopćeno je iz TK Tenis Pro.

Dobitnik je nagrade za životno djelo u "Tennis Hall of Fame" 2009. godine. Gradska uprava Sarajeva ga je proglasila počasnim građaninom Grada Sarajeva. Dobitnik je više plaketa Kantona Sarajevo.

Huan Marija Tintore bit će sahranjen u Barceloni, uz najviše državne počasti.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na