AVIONSKA NESREĆA

Minhenska tragedija koja se ne zaboravlja: Godišnjica pogibije "Bezbijevih beba"

Crvena zvezda poslala poruku engleskom velikanu

"Bezbijeve bebe" zauvijek u legendama. Arhiv

Avaz.ba

6.2.2020

Na današnji dan, prije 62 godine, dogodila se avionska nesreća kada su u Minhenu nastradala 23 putnika iz ekspedicije Mančester junajteda po povratku iz Beograda i meča s Crvenom zvezdom (3:3) u četvrtfinalu Kupa evropskih šampiona.

Na putu za Englesku napravljena je pauza u Minhenu da bi se dopunio rezervoar. Piloti Džejms Tejn (James Tain) i Kenet Pejment (Kennet Payment) pokušali su dva puta krenuti, a treći polazak aviona Airspeed AS.57 Ambassado sa snijegom pokrivene piste bio je koban. Avion je izgubio na brzini, proletio kroz ogradu i udario u obližnje zgrade. 

Od 44 osobe u avionu poginule su 23, među kojima i nogometaši Džef Bent (Geoff Bent), Rodžer Birn (Roger Byrne), Edi Kolman (Eddie Colman), Mark Džons (Jones), Dejvid Peg (David Pegg), Tomi Tejlor (Tommy Taylor), Lijam Vilan (Liam Whelan). Deset dana poslije borbe za život, u bolnici je preminuo i Dankan Edvards (Duncan Edwards). 

"Bezbijeve bebe" naziv je za ekipu koju je vodio Met Bezbi (Matt Busby), a koja je osvojila englesko prvenstvo 1956. i 1957. godine. Prosjek ekipe bio je oko 22 godine.

Bitku za život dobio je menadžer Met Bezbi, koji je nakon oporavka opet sjeo na klupu i formirao najbolji tim Engleske i Evrope nepunu deceniju kasnije.

FK Crvena zvezda putem Twittera poslala je poruku Mančester junajtedu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.