SPORT I EPIDEMIJA

Predaja olimpijske baklje bez prisustva djece

12. marta bit će upaljena u Grčkoj

Predaja olimpijske baklje bez prisustva djece. Agencije

J. A. / Avaz Sport

6.3.2020

Svečanost predaje olimpijske baklje u Grčkoj 19. marta održat će se bez djece zbog epidemije koronavirusa, kao i svečanost dočeka u Japanu dan kasnije, objavio je u petak predsjednik Organizacionog komiteta Olimpijskih igara u Tokiju Joširo Mori.

Olimpijska baklja, simbol mira i sporta, 12. marta bit će upaljena u Grčkoj i nakon sedmodnevnog puta po toj državi bit će predata predstavnicima Tokija. Na stotine grčkih sportista nosit će olimpijski plamen kroz Grčku prije nego što ga 19. marta predaju Japanu, gdje će se od 24. jula do 9. avgusta održati Olimpijske igre.

Istovremeno je Organizacioni komitet objavio da je infrastruktura za Igre spremna, iako se zbog epidemije koronavirusa postavlja pitanje hoće li se Igre odložiti.

Posljednja zgrada koja je trebala biti dovršena - vodeni centar u kojem će se održavati takmičenja u plivanju, skokovima u vodu i sinhroniziranom plivanju, "završena je u roku u februaru", objavili su organizatori. Centar koji može primiti 15.000 gledalaca koštao je 523 miliona dolara (465 miliona eura). 

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah (Thomas Bach) je izjavio da odlaganje ili otkazivanje OI "nisu spomenuti na sastanku" izvršnog odbora MOK-a, a Mori je na pitanje novinara o mogućem otkazivanju Igara, odgovorio da je to "nemoguće". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.