FINANSIJE

Zastrašujuće prognoze: Koliko će evropski klubovi izgubiti zbog pandemije

Utjecaj u ovoj sezoni, ali i narednoj

Prazni stadioni, već donijeli gubitak navca. Arhiv

Avaz.ba

7.7.2020

Evropski nogometni klubovi očekuju da će tokom ove i iduće godine izgubiti ukupno četiri milijarde eura zbog pandemije koronavirusa, tvrdi Evropsko udruženje klubova (ECA).

ECA u svojoj studiji procjenjuje da će klubovi iz 55 evropskih zemalja ove sezone imati gubitak od 1,6 milijardi eura, a 2,4 milijarde eura će iznositi gubitak u sezoni 2020./2021., s tim da u studiji nisu uključene zarade od prijelaza.

- Rezultati pokazuju da je finansijski utjecaj koronavuirusa na evropske klubove već u ovom trenutku svojevrsni seizmički šok. Nažalost, taj šok će se nastaviti i sljedeće sezone, pa će ovo biti prava egzistencijalna kriza za nogomet, kazao je izvršni direktor ECA-e Čarli maršal (Charley Marshall).

Zbog pandemije je jako pala vrijednost samih igrača i klubova, a igranje utakmica pred praznim tribinama je dodatno ugrozilo zaradu klubova. U 10 liga koje je obuhvatilo istraživanje ECA, uključujući i pet najbogatijih - Engleska, Francuska, Njemačka, Italija i Španija, klubovi se ove sezone suočavaju s gubitkom od 400 miliona eura od neprodanih ulaznica, a taj će iznos biti tri puta veći naredne sezone, ukoliko se utakmice budu igrale bez gledatelja.

Također, predviđa se i veliki pad plaća samih igrača, a predstojeći prijelazni rok pružit će pravu sliku koliko je nogomet pogođen pandemijom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.