ZANIMLJIVO

Nijemci bojkotuju Lajpcig, iako su u polufinalu Lige prvaka

Kako kažu, način stvaranja kluba nije dobar

Lajpcig napravio veliki rezultat. Twitter

Avaz Sport

14.8.2020

Popularni fudbalski magazin iz Njemačke "11Freunde" objavio je da bojkotovati meč koji Lajpcig treba igrati u polufinalu Lige šampiona.

Ta utakmica, najbitnija u klupskoj historiji, veliki je događaj za njemački fudbal, ali mediji u toj zemlji nisu baš oduševljeni svime što tim iz Lajpciga radi.

Tako je "11Freunde" stao na stranu kritičara kluba. Oni ovu ekipu ne gledaju kao fudbalski klub već kao kompaniju kojoj je bitno samo da plasira svoje proizvode i tako ostvaruje profit. Smatraju da to ubija draž fudbala. 

- RB Lajpcig je u polufinalu Lige prvaka. Normalno, mi treba da ispratimo tu utakmicu. Ali, oni nisu normalan fudbalski klub. Čak i ako bi mnogi zaboravili to, nisu. Još jednom smo odlučili da ih ovako tretiramo. Ne želimo da prestavimo kao normalno to što oni rade. SSv Markranstat je bio tim iz pete lige prije nego što je u njega ušao ogroman kapital. Red Bull Lajpcig je tada preuzeo identitet niželigaša, a od 2016. godine je konačno u Bundesligi, što je bio dugogodišnji cilj. Pored glavne ekipe u Lajpcigu, nekoliko njihovih ekipa, među kojima i Salcburg, se takmiče na najvišim nivoima, istovremeno stvarajući igrače. Ne postoji ništa romantično u načinu na koji su oni stvoreni, objavio je pomenuti magazin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.