SPORNA FOTOGRAFIJA

Reprezentativac Rusije prije utakmice pokazao dvoglavog orla

Ubrzo je stiglo objašnjenje

Sporna fotografija. Twitter

Avaz Sport

5.9.2020

Reprezentativac Rusije Fedor Smolov uzburkao je javnost pokazivanjem dvoglavog orla i to na dan utakmice Lige nacija protiv Srbije.

Međutim, ubrzo je stiglo objašnjenje.

Fotografija je objavljena na Twitter profilu "Euro 2020 Sankt Peterburg" na kojem se tvrdi da ova fotografija nema nikakvu političku pozadinu i time pokušali da objasne nesporazum koji je nastao u četvrtak .

Naime, Rusi su nekoliko sati pred meč sa Srbijom objavili spornu fotografiju na kojoj se vidi kako Smolov rukama pokazuje dvoglavog orla, a mnogi su u Rusiji, ne samo u Srbiji, to povezali sa simbolom Albanije.


- Ovo je simbol albanskog orla. Ovo je simbol genocida protiv Srba. Bože, ko je Smolovu "stavio u glavu" ovu ideju. I to na dan meča sa Srbijom - napisao je jedan Rus na društvenim mrežama.

Bilo je i drugačijih komentara

- Da li je Rusima zabranjeno da pokazuju dvoglavog orla koji je simbol vizantijskog naslijeđa i pravoslavnog hrišćanstva? - jedan je komentara.

Na kraju je stiglo i objašnjenje i izvinjenje, onih odakle je sve i poteklo "Euro 2020 Sankt Peterburg".


- Žao nam je što je sve pogrešno protumačeno, ovo nema nikakvu političku pozadinu. Ovo je bila naša greška, nismo imali namjeru nikoga da uvrijedimo - stoji u objašnjenju.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.