NOGOMET

Ako bi se vratili u Rusiju vjerovatno bi nas ubili i prikazali to kao nesreću

Dok je Putin predsjednik Rusije, za nas odlazak u Rusiju nije siguran - rekla je Stepanova u nedavnom intervjuu za britanski "Evening Standard"

Julija Stepanov je iznijela vlastita svjedočanstva o sistemskom dopingu u Rusiji. Screenshot

G. Š./SN

12.11.2020

Život im se u potpunosti promijenio 2014. godine. Tada je na njemačkoj televiziji ARD objavljen dokumentarni film u kojem su Julija i Vitalij Stepanov iznijeli vlastita svjedočanstva o sistemskom dopingu u Rusiji. Ništa nakon toga više nije bilo isto, ruska atletičarka i njezin suprug, nekadašnji zaposlenik Ruske antidopinške agencije (RUSADA), dobili su status zaštićenih svjedoka, a Svjetska antidopinška agencija (WADA) krenula je u otvoreni rat protiv Rusije koji je kulminirao krajem prošle godine.

Ruskim sportašima na četiri je godine zabranjen nastup pod vlastitom zastavom na najvećim natjecanjima, a i u neutralnom će statusu moći nastupati samo oni koji nedvojbeno dokažu da nikad nisu bili upleteni ni u kakvu dopinšku aferu. Rusi su se, dakako, žalili, a upravo ovih dana slučaj razmatra Sportski arbitražni sud (CAS) u Lausannei.


Tajna adresa

Šest godina nakon što ih je svijet upoznao kao zviždače, Julija i Vitalij žive na tajnoj adresi SAD-u, gdje su pobjegli iz straha za život nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin za Juliju imao samo jednu riječ - Juda. 

- A što je drugo mogao reći? Naravno da sam za njega Juda. Govorim istinu koju on želi sakriti i jasno je da sam onda u njegovim očima Juda. Dok je Putin predsjednik Rusije, za nas odlazak u Rusiju nije siguran - rekla je Stepanova u nedavnom intervjuu za britanski "Evening Standard".

- Pitala me prijateljica što bi mi se dogodilo da odem u Rusiju. Odgovorila sam joj da bi nas vjerojatno ubili i prikazali to kao nesreću. Na to me pitala zašto mislim da nas ne mogu ubiti u Americi. Rekla sam joj da će, ako nas ubiju ovdje, cijeli slučaj biti istražen i svijet će saznati istinu. Ali ako nas ubiju u Rusiji, reći će da je to bila nesreća - uvjerena je nekadašnja srednjoprugašica.


Njen je suprug kao zaposlenik RUSADA-e prvi put kontaktirao WADA-u još 2010. godine, poslavši dokaze o brojnim kršenjima antidopinških pravila. No, kako godinama nije bilo nikakve reakcije, javio se poznatom njemačkom istraživačkom novinaru Haji Seppeltu i nastao je dokumentarac koji je izazvao potres u svijetu sporta. Julija je potajno snimala razgovore s ruskim trenerima, sportašima i liječnicima u kojima su razotkrivene brojne nečasne radnje. Vitalij i Julija su za Ruse preko noći postali izdajnici, dok ih je zapadni svijet nazivao junacima.


- Ne osjećam se kao junakinja. Drago mi je što sam rekla istinu i što više ne moram nositi teret laži na leđima.


Julija je i sama bila dio ruske dopinške mreže, a uhvaćena je i kažnjena 2013. Međunarodna atletska federacija joj je nakon isteka kazne htjela dopustiti nastup na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru u statusu neutralne sportašice, ali Međunarodni olimpijski odbor je to odbio. Izazvalo je to oštru reakciju WADA-e koja je istaknula da se na taj način šalje kriva poruka svim budućim zviždačima, ali MOO je ostao čvrst. Julija se više ne želi osvrtati na tu epizodu, a na pitanje vjeruje li da je ruski sport danas čišći, odgovara:


- Ne znam. Nije lako promijeniti mentalitet ljudi, a varanje je dio ruskog mentaliteta.


Ispao idiot

Vitalij na to dodaje: 

- Mi smo napravili svoje u razotkrivanju problema, a je li se nešto promijenilo u Rusiji, ne znam, ali mislim da nije. Antidopinški pokret i dalje ima puno problema u gotovo svim zemljama, uključujući Rusiju i SAD. I na žalost, još uvijek ima puno čistih sportaša koji će zbog varanja drugih ostati bez plasmana koji su zaslužili na Olimpijskim igrama. Ali postoji nada da se cijeli sustav poboljšava korak po korak.

Danas kad se prisjeća svoga rada za RUSADA-u dođe mu da lupa glavom o zid.

- Osjećam se kao idiot jer sam mislio da sam dio ekipe koja će popraviti sport. A onda sam shvatio da sam dio većeg mehanizma koji ne vjeruje u čisti sport i koji samo želi što više medalja u što više sportova - zaključio je Vitalij, prenose SN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.