UZNEMIRUJUĆE

Deset najjezivijih povreda u svijetu sporta ikad

Nije za one sa slabim želucem

Džordž: Jedna od najtežih povreda u NBA-u. AGENCIJE

Piše: A. V.

13.11.2020

Povrede su sastavni dio svakog sporta. Neki sportisti su tokom karijere imali sreće da ih zaobiđu, dok su nekima okončale karijeru, pa čak i ugrozile život.

Mi vam donosimo deset najjezivijih povreda u svijetu sporta ikada.

1. Klint Malarčuk

Na utakmici sa Sent Luis Bluzom iz marta 1989. godine, golman Bafalo Sejbresa Klint Malarčuk (Clint Malarchuk) pretrpio je jednu od najgorih povreda koju je NHL ikad vidio.

Oštrica klizaljke Malarčula je pogodila u vrat i prerezala mu vratnu venu, dok se krv sljevala na led.

Malarčuk je izgubio trećinu krvi, a trebalo mu je 300 šavova da zatvori ranu. Nevjerojatno je da se Malarčuk vratio na gol 11 dana kasnije i odigrao još tri sezone.

2. Džo Tajsman

Kvoterbek Vošington Redskinsa Džo Tajsman (Joe Theisman) pretrpio je stravičan prelom noge u duelu s igračem Njujork Džajantsa Lerensom Tejlorom (Lawrence Taylor).

Tajsmanova desna noga pukla je između koljena i zgloba, te više nikada nije odigrao ni jednu utakmicu nakon tog kobnog 18. novembra 1985. godine.


3. Pol Džordž

Tadašnji igrač Indijana Pejsersa Pol Džordž (Paul George) na ljeto 2014. godine doživio je jednu od najstravičnijih povreda u historiji košarke.

Na trening utakmici reprezentacije SAD-a Džordž je nezgodno doskočio, a njegova noga pukla je na dva dijela.

Nakon višemjesečnog oporavka vratio se na parket, a i danas je jedan od najboljih igrača NBA lige.

Sličnu povredu doživio je i Gordon Hejvord (Hayward) u svojoj prvoj utakmici za Boston Seltikse, kada je slomio cjevanicu, kao i bh. centar Jusuf Nurkić prošle godine, zaradivši prelom obje potkoljenične kosti.

4. Akil Mičel

Igrajući za Nju Zeland Brejkerse, Akil Mičel (Mitchell) pretrpio je stravičnu povredu, kada mu je nakon udarca protivničkog igrača ispalo oko.

Nevjerojatno je da je vratio vid otprilike mjesec dana kasnije. Sada nosi zaštitne naočale prilikom igranja.

5. Anderson Silva

Jedan od najvećih UFC boraca svih vremena 2013. godine doživio je tešku povredu u borbi za naslov u srednjoj kategoriji, kada je pokušao zadati uradac Krisu Vajdmanu (Chris Weidman) i slomio lijevu nogu.

Silva se na kraju vratio u oktagon nakon što mu je tokom operacije ugrađen vijak u nogu.


6. Demba Ba

U fudbalu smo vrlo često mogli vidjeti povrede otvorenog preloma, a jedna od najjezivijih bila je ona Dembe Ba iz 2016. godine, kada je igrajući za Šangai Šenuu stradala noga.

On se ipak vratio na teren i sada uspješno nastupa za Istanbul Bašakšehir.

7. Rudi Tomjanović

U jednom od najvećih incidenata u NBA ligi deblji kraj izvukao je igrač Hjustorn Roketsa Rudi Tomjanović (Rudy Tomjanovich).

Tuča sa Kermitom Vošingtonom (Washington) rezultirala je lomom lobanje, zbog čega je jedva preživio.

Povreda mu je uništila karijeru i cijelog života ostavila posljedice.

8. Brajs Flori

Bacač Boston Red Soksa Brajs Flori (Bryce Florie) ostao je upamćen po strašnoj povredi koju je doživio u utakmici s Njujork Jenkijsima.

Protivnički igrač Rajan Tompson (Ryan Thompson) udario je loptu s linije pravo u Florijevo lice, uzrokujući višestruke slomljene kosti i oštećenje oka.

9. Evald Linen

Možda i najgoru povredu u fudbalu pretrpio je njemački veznjak Evald Linen (Ewald Lienen).

Nakon starta jednog protivničkog igrača zaradio je posjekotinu od čak 25 centimetara na butini, a prizor je bio zastrašujući. Mogle su se vidjeti čak i kosti.

Desilo se to 1981. godine na utakmici Bundeslige između Verder Bremena i Arminije Bilefeld.

10. Matijas Lancinger

Bivši austrijski skijaš Matijas Lancinger (Matthias Lanzinger) 2008. godine doživio je stravičan pad, koji je rezultirao amputacijom noge.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.