ZVIJEZDA BRUKLIN NETSA

Kajri Irving kupio kuću porodici Džordža Flojda

Nastavlja voditi brigu o Flojdovoj poridici

Irving: Flojda naziva "bratom". AGENCIJE

A. Vatreš

19.1.2021

Zvijezda NBA ekipe Bruklin Netsa Kajri Irving (Kyrie) kupio je kuću porodici Džordža Flojda (George Floyd), Afroamerikanca koji je umro od gušenja za vrijeme uhićenja u maju prošle godine u Mineapolisu, izjavio je bivši košarkaš Stiven Džekson (Stephen Jackson).

Govoreći u podcastu "The Rematch", Džekson, koji je osvojio šampionski NBA prsten sa San Antonio Sparsima 2003., kazao je kako i sada, osam mjeseci nakon njegove smrti, nastavlja voditi brigu o Flojdovoj porodici, a Flojda naziva "bratom".

- Ta je porodica primila puno ljubavi. Ne samo od nas nego od cijelog svijeta. Mnogi od mojih prijatelja su također pomogli. Kajri Irving im je kupio kuću, reper i producent Lil Vejn (Wayne) im je kupio Mercedes, a pjevačica Barbara Streisend (Streisand) im je ponudila svoje dionice Disneya - dodao je, prenosi Hina.

Prema ESPN-u, Irving je porodici Džordža Flojda (George Floyd) dao novac potreban za kupnju kuće prije pet-šest mjeseci.

Džordž Flojd (46) je 25. maja 2020. umro prilikom uhićenja nakon što je policajac Derek Čuvin (Chauvin) više od osam minuta koljenom pritiskao njegov vrat.

Taj je incident kojeg je snimio slučajni prolaznik izazvao val reakcija u SAD-u i izvan američkih granica te prosvjede miliona koji su tražili reformu policije i zaustavljanje rasnog nasilja.

Brojne NBA zvijezde, kao i drugi sportisti, izražavali su bijes zbog incidenta, a Irving se čak protivio nastavku sezone prekinute zbog pandemije koronavirusa, tvrdeći kako je vrijeme za borbu protiv rasne nejednakosti, a ne za košarku.

Ove sezone Irving je propustio sedam zadnjih utakmica Bruklina zbog "osobnih razloga" kojima je pridodan i karantin zbog kršenja anti-Covid pravila jer je sudjelovao na sestrinoj rođendanskoj proslavi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.