GRČKA

Olimpijska prvakinja iznijela optužbe za silovanje

Nada se da će ovo pomoći drugim ženama. Agencije

G. Š. / Gazeta

21.1.2021

Olimpijska prvakinja u jedrenju Grkinja Sofia Bekatoru (Bekatorou) pojavila se danas pred državnim tužiocem u Atini zbog tvrdnji da je visoki zvaničnik Jedriličarske federacije seksualno napao 1998. godine kada je imala 21 godinu.


Razgovor sa predsjednicom Grčke

Bekatorou (43), koja je osvojila zlatnu medalju na Olimijskim igrama u Atini 2004, optužbe je iznijela prošle sedmice govoreći na online događaju koji je organizovala Vlada.  Njeno svjedočenje pokrenulo je nacionalnu raspravu o nedoličnom ponašanju, a dobila je i veliku podršku javnih ličnosti, među kojima je i prva predsjednica Grčke Katerina Sakelaropulu (Sakellaropoulou) koja je danas primila radi razgovora o tome. 

Nadam se da će ovo pomoći drugim ženama da progovore ako su iskusile seksualno zlostavljanje kako bi naše društvo postalo zdravije i kako bismo se manje plašili, rekla je Bekatoru poslije trosatnog svjedočenja. Navodno krivično dijelo je zastarilo, ali se javni tužilac složio da ispita slučaj zbog drugih mogućih žrtava. 


Negirao optužbe

Zvaničnik, koji je u ponedeljak smijenjen sa visokoih funkcija u Jedriličarskom savezu i Olimpijskom komitetu Grčke, negirao je optužbe i istakao da je ljutnja javnosti potkopala njegovu sposobnost da brani svoj stav. No, Tužilaštvo ga nije identifikovalo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.