ARGENTINA

Objavljeni razgovori ljekara Dijega Maradone: Debeli će umrijeti

Luke je nekome govorio uspaničeno

Argentina: Još traje istraga o smrti Maradone. Arhiv

N. D. / Kurir

1.2.2021

Smrt jednog od najboljih fudbalera svijeta svih vremena Dijega Armanda Maradone (Diego) donijela je dosta nedorečenostiJoš traje istraga usmjerena ka ljekarima koji su ga liječili.

U pitanju su neurohirurg Leopoldo Luke (Luque) i psihijatar Augustina Kosačov, kojima se na teret stavlja nesavjesno liječenje Maradone posljednjih dana njegovog života, a čiji transkript razgovora je javno objavio portal "Infobae."

Razgovora koji se vodio bukvalno tokom posljednjih minuta Maradoninog života i čija je autentičnost, iako ima određene "rupe", potvrđena medijima u Argentini.

- Ne brini, upravo sam na autoputu. Kažeš da ti se čini da je mrtav? Objavi da je mrtav - govorio je uspaničeno Luke nekome uz instrukcije za ulice kojima ga je neko vozio, usput rekavši i da će se “debeli usr*** i umrijeti”.

Razmjenjivane su i audio poruke, Lukeu je Augustina u jednoj rekla da su oživljavali Dijega 10 do 15 minuta sami, jer je hitna pomoć kasnila.


Ponovo se onda čuo Luke, koji je ušao u sobu.

- Dijego je bio hladan, jako hladan. Pokušali smo da ga oživimo i podignemo temperaturu, ali nismo uspjeli. Napustio sam sobu, ništa mi ne govore, pa sam otišao.

Maradonine kćerke su optužile Lukea za nesavjesno liječenje, dok se Leopoldo branio riječima da nema šta da krije.

- Svi smo bili okupljeni kako bi Dijegu bilo bolje, ljekari, ja, njegova porodica. Ništa nije moglo da se uradi bez njegove volje. Tražili smo rješenje za pilule koje je uzimao i kako bismo kontrolirali uzimanje alkohola. Nije bilo medicinskog kriterija da se Maradona zadrži u bolnici. Mogli smo da ga odvedemo u rehabilitacioni centar, ali nam je bio potreban Dijego koji je u redu. Bila je to njegova odluka - rekao je Luke.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.