VELIKI HUMANITARAC

Džordan donirao 10 miliona dolara za izgradnju dvije medicinske klinike u svom rodnom gradu

Klinike bi se trebale otvoriti početkom 2022. godine

Džordan: Drago mi je što mogu vratiti zajednici koja me podržavala tokom cijelog mog života. AGENCIJE

A. Vatreš

15.2.2021

Košarkaški velikan Majkl Džordan (Michael Jordan) donirao je 10 miliona dolara za izgradnju dvije medicinske klinike za neosigurane u svom rodnom gradu Vilmingtonu u Sjevernoj Karolini.

Klinike bi se trebale otvoriti početkom 2022. godine.

Džordan, koji je odrastao i pohađao srednju školu u Vilmingtonu, prethodno je donirao sedam miliona dolara za osnivanje porodičnih klinika u Šarlotu za podršku ranjivim zajednicama.

- Ponosan sam što sam se još jednom udružio s firmom Novant Health kako bi proširio model porodične klinike i kako bi omogućio bolji pristup medicinskim uslugama u mom rodnom gradu - rekao je Džordan, prenosi Hina.

- Svako bi trebao imati pristup kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti, bez obzira gdje živi ili ima osiguranje ili ne. Vilmington zauzima posebno mjesto u mom srcu i zaista mi je drago što mogu vratiti zajednici koja me podržavala tokom cijelog mog života - dodao je.

Tokom svoje uspješne NBA karijere u dresu Čikago Bulsa osvojio je šest naslova prvaka, pet puta je proglašavan najkorisnijim igračem lige, te šest puta najkorisnijim igračem NBA finala.

S američkom reprezentacijom osvojio je dvije zlatne olimpijske medalje. Prvu je osvojio na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. godine, a drugu na OI u Barceloni 1992. kao član originalnog Dream Teama.

Ušao je u Kuću slavnih 2009. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.