VELIKA BRITANIJA

Tužbu za zlostavljanje podnijelo 17 gimnastičara i gimnastičarki

Optužuju trenere i druge zaposlene upravnog tijela "British Gymnastics"

Takmičari tvrde da su trpili zlostavljanje. Twitter

N. Demirović

26.2.2021

U Velikoj Britaniji je danas 17 gimnastičara i gimnastičarki pokrenulo tužbu protiv nacionalnog upravnog tijela "British Gymnastics" tvrdeći da su bili zlostavljani. Grupa, u kojoj su tri olimpijca, uputila je toj agenciji pismo u kojem se za fizičko i psihološko zlostavljanje optužuju treneri, prenosi "Reuters".

- Zlostavljanje su počinili treneri i drugi zaposleni u "British Gymnastics" u raznim klubovima širom Velike Britanije, koji su svi bili povezani sa upravnim tijelom - navodi se u saopćenju advokata bivših gimnastičara.

Navodi u tužbi uključuju "neprimjerenu upotrebu fizičke sile od strane trenera protiv gimnastičara uključujući fizički napad".

U vrijeme navodnog zlostavljanja gimnastičari su bili starosti između šest i 23 godine, a trenutni starosni raspon podnosilaca tužbe je između 15 i 43 godine. Gimnastičari tvrde da su "maltretirani" i "nasilno kažnjavani", što je, kako kažu prouzrokovalo psihološke povrede, uključujući depresiju i posttraumatski stresni poremećaj.

Gabi Kuk (Gabbie Cook, 28), jedna je od gimnastičarki koja je među onima koji su podnijeli tužbu, i dalje je zabrinuta zbog, kako kaže, godina psihološkog zlostavljanja i fizičkog zastrašivanja od strane trenera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.