ODLUKE

Nova promjena pravila vezana za penal u fudbalu, šta se tretira prekršajem

Detaljno opisano šta se može, a šta ne

Obrazloženo kada se svira najstrožija kazna. Arhiv

N. Demirović

5.3.2021

Međunarodni odbor fudbalskih saveza (IFAB) korigovao je fudbalsko pravilo vezano za igranje rukom, poslije suprotnih tumačenja skoro identičnih situacija na mečevima Fulam – Totenhem i Liverpul – Čelzi.

U Londonu je izjednačujući gol domaćina poništen pošto je VAR utvrdio da je poslije šuta Džoša Maje (Josh Maya) lopta pogodila u ruku Marija Leminu (Mario), iako mu je sve vreme bila uz tijelo i nije imao gdje da je skloni, dok je sa Enfildu Crveni zakinuti za jedanaesterac iako je Engolo Kante očigledno dirao loptu šakom poslije ubačaja Sadija Manea (Sadio), prenosi "Mozzarssport".

Kako su čak četvorica od osam članova IFAB-a Englezi – preostalu četvoricu daje FIFA – lako je pretpostaviti da su se najviše pitali da se pravilo o igranju rukom uniformiše. A i da nisu, svakako bi morala uslijediti reakcija, jer je prije ovih bilo na desetine nejednako tretiranih situacija.

Da ih ne bude više, Međunarodni odbor fudbalskih saveza je objelodanio da od sada neće svako igranje rukom biti tretirano kao faul. 

Uglavnom, sudija je dužan da prekinuti igru u slijedećim situacijama:

- Namjeran kontakt rukom s loptom. Na primijer, pomjeranje ruke prema lopti.

- Kontakt ruke s loptom koji tom prilikom čini tijelo neprirodno većim. Pod tim se smatra da pozicija ruke nije posljedica opravdanog pokreta u specifičnoj situaciji. Čineći takav pokret rukom, fudbaler rizikuje da ga lopta pogodi i da zbog toga ekipa bude kažnjena.

Prekršajem se smatra ako igrač postigne gol:

- Direktno rukom, čak i ako je to slučajno,

- Odmah nakon što je lopta dodirnula ruku, čak i ako je slučajno.

Najvažnije:

- Slučajno igranje rukom koje za posljedicu ima postizanje gola neće se više smatrati prekršajem.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.