ŠPANIJA

Bura se ne stišava, najavljena tužba zbog lažnih optužbi za rasizam

Ovo je lov na vještice

Sa sporne utakmice. Twitter

N. Demirović

6.4.2021

Duel u Španiji Kadiza i Valensije bio je privremeno i prekinut zbog toga što je Muktar Dijakabi (Mukhtar Diakbi) izletio sa terena optuživši Huana Kalu (Juan) da ga je uvrijedio na rasnoj osnovi.

Jasnih dokaza za sada nema, a sada se oglasio Kala koji tvrdi da je Dijakabiju samo rekao da ga “ostavi na miru“. Kala traži izvinjenje svih koji su blatili njegovo ime, čak najavljuje i tužbe.

- Ne znam da li je Dijakabi sve izmislio ili pogrešno protumačio, to ne znam... Ali živio sam sa Kinezima, Južnoafrikancima, bio sam u Gvineri sa Hanuteom i Benjaminom (saigračima iz Sevilje, prim.aut.), u šoku sam. Igramo fudbal bez publike, ima 20-25 kamera, mikrofoni, sve se čuje... I niko ništa nije čuo? Ovo je cirkus, rekao ja Kala, prenosi "Mozzart".

Više puta je ponavljao da u španskom fudbalu ne postoji rasizam, da on nema nikakav poblem da sjedne sa Dijakabijem, ali da to neće učiniti jer ga je ovaj oklevetao bez povoda.

- Moj advokat priprema podatke za sudski postupak. Dobijam podršku sa svih strana, jer ovo je lov na vještice. Kao da smo na Divljem zapadu. Ne znam gdje je nestala pretpostavka nevinosti. Ovakav linč niko ne zaslužuje. Dat ću vam moj broj telefona da se bar izvinite, naglasio je Kala koji je rekao da je preko društvenih mreža dobio i brojne prijetnje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.