ENGLESKA

Olerdajs predložio masovni bojkot društvenih mreža

Borba protiv rasističkog zlostavljanja

Olerdajs: Jedini način da se napravi razlika. AGENCIJE

A. Vatreš

9.4.2021

Menadžer engleskog nogometnog premijerligaša Vest Bromvič Albiona Sem Olerdajs (Sam Allardyce) predložio je masovni bojkot društvenih mreža u borbi protiv rasističkog zlostavljanja na mrežama.

Olerdajs smatra kako bi masovni bojkot društvenih mreža od strane svih vrhunskih profesionalnih klubova u Engleskoj mogao učiniti razliku u borbi protiv rasističkog zlostavljanja.

Njegovi komentari dolaze nakon što su škotski prvak Rendžers i engleski drugoligaš Svosni najavili da će bojkotirati društvene mreže sedam dana nakon što je nekoliko igrača iz obje ekipe rasno zlostavljano.

- Želio bih da nogometni klubovi sve čine zajedno - rekao je Olerdajs, prenosi Hina.

- To bi za mene bio jedini način na koji bi se mogla napraviti razlika - dodao je.

Kalum Robinson (Callum) i Romejn Sojers (Romaine Sawyers) iz Vest Bromviča posljednji su koji su zlostavljani rasističkim komentarima na društvenim mrežama. Posljednjih mjeseci na meti su bili i Markus Rašford (Marcus Rashford), Entoni Marsijal (Anthony Martial) i Aksel Tuanzebe (Axel Tuanzebe) iz Mančester junajteda.

Bivši napadač francuske nogometne reprezentacije i Arsenala Tijeri Anri (Thierry Henry) izbrisao je svoje račune na društvenim mrežama prošlog mjeseca u znak protesta protiv platformi zbog nedjelovanja protiv anonimnih vlasnika računa koji su krivi za rasizam i maltretiranje na mreži.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.