ARGENTINA

Šokantni detalji istrage, Maradona bi bio živ da je bolje liječen

Nije dobio adekvatnu medicinsku pomoć

Maradona: Preminuo u novembru prošle godine. AGENCIJE

A. Vatreš

1.5.2021

Istraga povodom smrti Dijega Maradone (Diego) pokazala je da se njegov medicinski tim tokom liječenja ponašao na "neprimjeren, manjkav i nepromišljen način".

Argentinska fudbalska legenda preminula je 25. novembra prošle godine, a odmah nakon njegove smrti pokrenuta je istraga.

Argentinski tužioci su zatražili sve medicinske izvještaje, pretresli kuću u kojoj je Maradona proveo posljednje dane, kao i ordinacije ljekara koji su brinuli o njemu poslije otpuštanja iz bolnice.

Maradona se dugi niz godina borio sa zavisnošću od alkohola i droga, a 20-ak dana prije smrti imao je i operaciju na mozgu.

Argentinski mediji javljaju da je istragom utvrđeno da bi Maradona imao "veće šanse za preživljavanje" da je dobio "adekvatnu medicinsku pomoć", prenosi Vijesti.me.

U izvještaju se kaže da je jedan od najboljih fudbalera svih vremena bio u "agoniji" najmanje 12 sati prije smrti i da je briga koju je dobio "neadekvatna, nepotpuna i nepromišljena".

Utvrđeno je da su njegovi ljekari "bili jasno svjesni da stanje može postati fatalno", ali da su bili "ravnodušni prema situaciji i nisu promijenili pristup i da su, u osnovi, ispustili brigu o zdravlju pacijenta".

Nakon operacije na mozgu, Maradonini ljekari su "zahtijevali" da ga puste iz bolnice i vrate u svoju kuću u Tigresu.

Međutim, istraga je pokazala da Maradona "u to vrijeme nije imao potpunu kontrolu nad svojim mentalnim sposobnostima" i da zato "nije bio u stanju da donosi odluke u vezi sa svojim zdravljem i njegom".

U kopiji izvještaja do koje je došao Reuters stoji:

 - Postupak zdravstvenog tima zaduženog za liječenje DAM-a (Dijego Armando Maradona) bio je neadekvatan, manjkav i nepromišljen. Iznio je nedvosmislene znakove produženog mučnog perioda, pa zaključujemo da pacijent nije pravilno nadgledan od 00:30 sati, 25. novembra 2020.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.